Društvo

Školski pribor za 189 učenika OŠ “Radoje Domanović”

U  OŠ „Radoje Domanović“ organizacija Help uručila je donaciju od 189 paketa školskog pribora za učenike od prvog do osmog razreda ove osnovne škole, vrednosti 7.700 evra. Školsko pribor je uručen učenicima u okviru projekata „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ koji  Help realizuje u Srbiji od januara 2018. godine do kraja avgusta 2020. godine u saradnji sa SKRUG Liga Roma i Yurom centrom kroz podršku povratnicima u procesu reintegracija i poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica.

“Imam dva školarca i ovi poklonim nam puno, ali baš puno znače”, kazala je majka troje dece Tatjana Prvulović koja se za donaciju zahvalila u ime svih romskih roditelja. “Deca su dobri učenici i raduju se što su sada dobili pribor koji nisu nasledili i koji nije korišćen”.

Osman Balić iz Yurom centra je deleći deci pakete, odnosno rančeve pune školskog pribora, naglasio da u njima ima svezaka i knjiga koje deca mogu da koriste na samo u ovoj, već narednoj školskoj godini.

 “Priznajem da nisam voleo školu, ali to ne znači da i vi ne treba da je volite, a za ocene ne brinite, petice su već upisane u ovim sveskama”, našalio se Balić sa osnovcima.

Foto: V. P.

“Potrudili smo se da obradujemo decu i pomognemo njihovim porodicama mada Help ima najviše udela u pomoći koju smo uručili”, kazao je Osman Balić. “Znamo da u ovom periodu svi roditelji, pa i oni iz srednje klase, imaju ogromne troškove oko škole, pa smo želeli da poklone damo svoj deci čije su porodice u stanju materijalne potrebe i nije bitno da li su romska ili ne”.

Cilj ove donacije jeste da se u okviru programa „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ koji finansira nemačka Vlada pomognu deca iz socijalno ugroženih porodica.

“Pomoć se odnosila ne samo na decu iz romskih već i drugih porodica, a na ovaj način smo želeli da ih podstaknemo da postignu što bolje rezultate u školi. Osim toga na ovaj način želimo da pomognemo da se poboljša i prisutnost romske dece u školama”, istakla je Maša Bubanj iz organizacije “Help”.

Osnovnu školu „Radoje Domanović“ pohađa 826 učenika od prvog do osmog razreda, uključujući i dve predškolske grupe, od čega upravo 189 učenika dolazi iz socijalno ugroženih porodica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com