Društvo

Školska dvorišta dobiće nova zelena “odela”

Ozelenjavanje počinje u oktobru

Sektor Zelenilo JKP ‚‚Mediana‚‚ do kraja oktobra i novembra realizovaće dva nova projekta koji se odnose na ozelenjavanje školskih dvorišta i stvaranja zaštitnog pojasa oko gradske deponije.

Projekti se realizuju u dve faze i prva je, prema rečima Tatjane Radić iz Sektora Zelenilo, već završena kada je u pitanju ozelenjavanje školskih dvorišta. Ona je podrazumevala uklanjanje starih i bolesnih stabala kao i ona stabla koja su sasušena.

Tatjane Radić iz Sektora Zelenilo, JKP “Mediana”

‚‚Druga faza podrazumeva sadnju drveća i ona će biti  realizovana u okrobru u periodu mirovanja vegetacije. Planirano je da nove sadnice zasadimo u tri osnovne i tri srednje škole. Među srednjim školama se nalaze Medicinska škola i gimnazije ‚‚9.maj‚‚ i ‚‚Svetozar Marković‚‚ Nova stabla biće zasađena i u osnovnim školama Čegar, Ćele kula i Ivo Andrić. Biće posađeno preko 80 sadnica u ovim školama, a uradićemo i dekoraciju enretijera‚‚- kaže Tatjana Radić.

Drugi projekat je planiran za novembar i odnosi se na podizanje vetrozaštitnog pojasa oko gradske deponije.

‚‚U okviru ovog projekta planira se sadanja 387 lišćarskih i četinarskih sadnica, a radi se o autohtonim vrstama koje su  prilagođene za rast na našem području‚‚- kaže Tatjana Radić.

Ona dodaje da je  stvaranje ovog pojasa oko deponije važan zbog same zaštite životne sredine oko deponije i u samom gradu. Projekat se finansira  preko Sekretarijata zaštite životne sredine, a oni su  aplicirali preko Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grad Niš je  kao i drugi gradovi dobio ta sredstva preko fonda za pošumljavanje.

‚‚Vetrozaštitni pojas formiraće se najkasnije do kraja novembra‚‚- istakla je Tatjana Radić.

Prema njenim rečima  u planu je i formiranje novih zelenih površina u gradu.

‚‚U novom programu za 2020-2021.godinu je predloženo ozelenjavanje kružnih tokova koji su novoizgrađeni kao što je kružni tok na uglu Bulevara Nikole Tesle i Heroja sa Košara, zatim veliki  kružni tok kod Naučno-tehničkog parka‚‚- kaže Tatjana Radić.

Kada se radi o blokovskom zelenilu planiranano je ozelenjavanje prostora u Vardarskoj ulici i u Ulici Vazduhoplovaca.

‚‚Nadam se da će  ovi programi biti brzo usvojeni kako bi smo iskoristili period mirovanja vegetacije, a to je oktobar ili novembar ove godine i sledeće godine na proleće‚‚- zaključuje Tatjana Radić.

OŠ Ćele kula

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com