Društvo

Škole “Bubanj” i “Carica Jelena” spajaju se u “resurs centar”

Uprkos protivljenju roditelja učenika, Specijalna škola sa domom učenika “Bubanj” i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena” u biće spojene u jednu školu, odnosno u takozvani resurs centar, potvrdila je na poslednjem Gradskom veću gradonačelnica Niša Dragana Sotorivski.

Po njenim rečima, Ministarstvo prosvete odlučno je da Niš treba da ima jednu specijalnu školu.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa Školskom upravom i direktorkama te dve škole. Na putu smo da oformirmo jedan stručni tim koji će dati smernice na koji način da se one ujedine, odnosno spoje”, izjavila je Sotirovski.

Dodala je da veliki broj dece koja imaju zdravstvene tegobe ide u redovne škole, tako da se broj đaka u specijalnim školama smanjuje.

“Postoje odeljenja u specijalnim školama sa jednim ili dva đaka, a minimalno je petoro”, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da Grad Niš želi da pomogne, a ima i donatore koji žele da dograde školu “Bubanj”, kako bi se obezbedio veći prostor i stvorili bolji uslovi za rad dece i nastavnika.

“Mi kao grad planiramo da u tom resurs centru obezbedimo jednu vrstu radionica u kojima će ta deca moći da rade. Struka će reći koje poslove oni mogu da rade. Država je imala radionice, ali su na žalost ugašene”, naglasila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, naknadno će, nakon spajanja dve škole, biti odlučeno šta će biti sa prostorom škole “Carica Jelena”, ali će verovatno ostati u obrazovnom sistemu.

Roditelji čija deca pohađaju specijalne škole protive se spajanju škola i smatraju da će nedostatak prostora, kao i rad u većim grupama za njihovu decu osetljivog mentalnog zdravlja biti poguban. Roditelji ističu da škola “Carica Jelena” u Nišu ima devet učionica, frizerski salon za obuku učenika, četiri radionice, dva kabineta, fiskulturnu salu, trepezariju, odnosno sve uslove za školovanje njihove dece, tako da bi nakon preseljenja u školu “Bubanj” ostali bez svega toga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Боље би им било да направе у свакој општини по једну такву школу, а не да та деца поред постојећих проблема, још и путују сваког дана с једног краја града на други. Направите онда у центру града ту нову школу или можда да и ову са Бубња изместите код Новог гробља, што да не, па да нпр једно дете из Нишке бање ужива свакодневно питујући по три сата до школе и назад. Ужас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com