Obrazovanje

Škola „Vožd Karađorđe“ obeležila 133 godine postojanja

Jedna od najstarijih škola u Nišu, Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ obeležila je danas ujedno Dan škole i 133 godine od osnivanja. Tara Petrović napisala je i himnu škole baš za ovu priliku, a u pomoć su joj pritekli i drugovi, članovi  školskog hora i dramske sekcije.

 

 

Foto: V.P.

„Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u gradu. Pre nje osnovnane su škole „Učitelj Tasa“ i „Njegoš“ i to je samo još jedan podatak kojim se kolektiv škole, ali i učenici, s pravom ponose. Za razliku od drugih, naša škola je od osnivanja u zgradi u kojoj se sada nalazi a koja je u jednom trenutku samo dograđena. To je uvek bila zgrada za obrazovanje a posebno ističemo njenu arhitekturu jer se nalazi pod zaštitom države“, kaže Milena Kostić, direktorka  škole „Vožd Karađorđe“.

Škola je opremljena savremenijom i digatlnom opremom.

   „Danas imamo savremno opremljenu školu nastavnim sredstvima i digitalnom opremom tako da je sada postala digitalna škola spremna za sve izazove 21.veka. Svaki kabinet ima svoja učila i primenjujemo kabinetsku nastavu. Škola ima produženi boravak za prvi i drugi razred, pripremni predškolski program koji sami organizujemo. Veliko interesovanje vlada za pripremnu nastavu i predškolski program i jedna smo od retkih škola u kojoj se povećava broj učenika koji su naša najveća snaga“, ističe direktorka Kostić.

Osnovna škola „Vožd Karađorđe” jedna  je od tri najstarije osnovne škole u Nišu. Osnovana je 5. novembra 1889. godine. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost započela je jedanaest godina nakon oslobođenja Niša od Turaka (11. januara 1878). Najpre u jednospratnoj građevini, koja je pred početak Drugog svetskog rata nadzidana, u ondašnjoj ulici Stambol kapija, danas ulici Voždovoj, škola radi, sa prekidime od nekoliko meseci do nekoliko godina u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, poplave iz 1948. i NATO agresije na SRJ, više od 120 godina. Više puta škola je menjala naziv, a današnji je dobila po znamenitom srpskom vojskovođi Karađorđu Petroviću, Voždu, sredinom šezdesetih godina 20. veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Firektorka je srozala ugled škole. Voždova je već godimama među najgorim školama u gradu.
    To potvrđuje i enorman pad broja učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com