Društvo

Škola u kojoj se časovi završavaju i počinju muzikom i kad nije Nova godina

Učenike Osnovne škole „Desanka Maskimović“ u Čokotu kada dolaze na nastavu dočeka muzika umesto školskog zvona, a sa muzikom se druže i za vreme odmora između časova. Ono što slušaju je pažljivo izabrano, kaže direktor ove prigradske škole Miljan Bojanić.

OŠ Desanka Maskimović, Čokot
Nema više školskog zvona, ali ima muzičkog razglasa sa kojim su učenici oduševljeni

Muzika između dva časa nije bila samo povodom zimskog raspusta i proslave Nove godine, već se od početka školske godine časovi završavaju i počinju laganim notama.

„Muzika počinje pnog trenutka kada se završava čas i traje sve vreme odmora, a početak novog časa označavamo završetkom melodije koja se do tog trenutka čula sa razglasa“, objašnjava direktor OŠ „Desanka Maskimović“, Milan Bojanić.

Otkako je uvedena ova novina, drugačija je astmofera i na odmorima i u školi, potvrđuju i učenici i nastavnici.

„Zaposleni u školi su na krajnje ozbiljan način prihvatili ovu novinu, tako da nema šunda, narodnjaka i sličnih stvari i sve je u skladu sa uzrastom učenika i negovanjem pravih vrednosti i ukusa. Primetna je razlika u ponašanju učenika posebno na velikim odmorima. Staloženiji su, mirniji, više se druže, jer su raspoloženiji i ne jure po hodnicima. Dok jedni graju, drugi pevuše… Ideja škole, da muzikom pozitivno utičemo na mlade i smanjimo negativnu energiju, je uspela“, dodaje Bojanić.

OŠ Desanka Maksimović, Čokot

Da muzika utiče i na kreativnost, kao i na povećanu zainteresovanost učenika za neke predmete svedoče i tematske nedelje koje se organizuju u školi, a koju pohađa 850 đaka.

„Nedavno smo organizovali nedelju posvećenoj Rusiji u okviru koje su đaci pripremali razne prezentacije, te su u skladu sa tim na odmorima slušali rusku muziku. To ih je dodatno motivisalo da se ozbiljnije bave zadacima i promocijom ruske istorije, kulture, umetnosti ili običaja“, kaže Bojanić.

Kako se u ovoj školi sprovode mnogobrojni projekti koji se odnose na borbu protiv vršnjačkog nasilja muzički odmori samo još više doprinose razvijanju toleranicje kod učenika.

Povodom novogdišnjih praznika vršnjački tim organizovao je i humanitarnu akciju u kojoj su učenici pripremili poklone za štićenike Doma Duško Radović i za decu koja trenutno borave u Sigurnoj kući.
Poseta učenika OŠ Desanka Maksimović Sigurnoj kući

U skladu sa novogodišnjim praznicima, poslednji dan u školi proveli su uz novogodišnje pesme, dok su učenici starijih razreda organizovali prazničnu modnu reviju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com