Društvo

Škola na Stambol kapiji proslavila 130 godina rada

Svečanom akademijom u Lutkarskom pozorištu, na kojoj su se gostima predstavili učenici savojim programom, a zatim su nagrađeni i pohvaljeni oni koji su najbolji među njima, ali se podsetilo i na dugu istoriju, Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ u Nišu je obeležila 130 godina postojanja i rada. Proslavi su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz grada, ministarstva prosvete, načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo, ali i predstavnici gradskih ustanova i institucija sa kojima škola uspešno sarađuje.

Prema rečima direktorke škole Milene Kostić bogata istorija koju baštini ova škola obavezuje, ali je temelj na kome se gradi budućnost škole i kojoj je učenik uvek na prvom mestu i najvažniji.

Vreme jubileja je vreme zbrajanja uspeha koji su obeležili sve ove godine, ali i vreme kada se prave planovi za budućnost koja dolazi. Škola na Stambol kapiji je počela da radi 5. novembra davne 1899. godine. U to vreme je bila jedna od prestižnih škola, a taj epitet je zadržala do današnjih dana.

„Kada je počela sa radom škola je imala samo 11 učinika i bila je Muška  škola“, kaže direktorka Milena Kostić. „Kasnije je više puta menjala imena da bi 1957/58 .godine ponela ime Vožda Karađorđa. Škola se razvijala, reformisala, menjala i to traje i danas. Prihvatamo  sve novine koje Ministarstvo  prosvete naloži, ali nešto dodajemo i sami ukoliko je za dobrobit đaka i to rado primenjujemo u nastavi“.

Nove tehnolgije se uveliko primenjuju u školi pa sada  „Vožd“ postaje digitalna škola 21. veka. U učionicama su računari i savremena IT tehnologija koja se koristi na časovima. To je preduslov da se đaci kao osnovci pripreme za izazove koji ih očekuju u nastavku obrazovanja.

„Učenici nam sve to vraćaju svojim ocenama i nagradama koje donose sa svih, a posebno se ponosimo nagradama sa republičkih takmičenja“, dodaje Milena Kostić. „To je  naša snaga, ali iza toga stoji i veliki rad i posvećenost kako učenika tako i nastavnika koji su predani svom poslu. Puno toga učenicima se nudi đacima i u vannastavnim aktivnostima, a deca pokažu šta su naučili tokom „Voždovih dana“ koji su posvećeni Danu škole“.

OŠ „Vožd Karađorđe“ je jedna od retkih škola sa kojima je počelo obrazovanje u Nišu pre više od jednog veka koja nije menjala zgradu.

„U narednom periodu nas očekuje rekonstrukcija  škole koju će raditi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa našim lokalnim KLERP-om, gradom, loklanom samoupravom. Projekat je gotov, na njemu se radilo tri godine, tako da nas to sada očekuje“, kaže Kostić. „To ne možemo da uradimo sami jer je škola pod zaštitom države i građena po tada strogim pravilima gradnje koja sada prilikom rekonstrukcije moraju da se ispoštuju“.

U školi se velika pažnja poklanja i zdravim stilovima života, a na taj način se đaci uče pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima. Parola „u zdarvom telu zdrav duh“ ovde ima svoje praktično značenje. Đaci koji se opredeljuju za spor mogu da biraju, prema svojim sklonostima, između nekoliko sportskih sekcija, a nagrade kao da su zagarantovane.

„U školi postoji nekoliko sekcija, deca se bave pojedinačnim i ekipnim sportovima“, kaže nastavnik fizičkog vaspitanja Bratislav. „Najviše uspeha smo prošle godine imali u plivanju  gde su naši učenici na republičkom takmičenju osvojili zlatnu i srebrnu medalju, prvi su u gradu kada se radi o fudbalu, igrali smo finale u rukometu i bili drugi, odbojkaška ženska ekipa je treća na gradskom takmičenju. Za učenike  ovog uzrasta značajno je da se bave i sportom jer pored uspeha kao motiva, deca se međusobno druže, socijalizuju se, a to je i te kako važno za njih“, kaže i dodaje da sa ponosom u školi ističu da je njihov učenik bio i naš istaknuti odbojkaš Ivan Miljković.

Sportskim sekcijama učenici zamenjuju dugotrajno sedenje za kompjuterima, ali je i informatika sastavni deo njihovog školskog dana. Na časovima iz ovog predmata oni se pripremaju za izazove budućnosti, ali uče i kako da izbegnu mnogorbrojne zamke na društvenim mrežama.

„Informatika je novi predmet i treća je godina kako se radi po novom nastavnom planu i programu koji je prilagođen duhu vremena. Deca se sa digitalnom tehnologijom upoznaju na kvalitetan i dobar način. Uče da ne stiču loše već da grade zdrave navike, a uče i kako da izbegnu zamke na društvenim mrežama“, kaže Saša Pejčić, nastavnik informatike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com