Društvo

Škola mode i lepote – zanat ZLATA vredi (FOTO)

Politiku naše zemlje, da se što pre okrenemo dualnom obrazovanju, među prvima u Nišu će prihvatiti Škola mode i lepote. Ova srednjoškolska ustanova je, doduše, na neki način ovakvo obrazovanje negovala i ranije jer školuje “ljude od zanata” – frizere, masere, zdravstvene negovatelje, kozmetičke tehničare, manikire, pedikire, krojače, modelare.

Svih ovih zanata smo se u jednom periodu odrekli, kao zanimanja koja nisu vredna pažnje, jer smo odjednom bili odlučili da svi budemo intelektualci. Lagano im se vraćamo, shvatajući da jedino ova zanimanja mogu da donesu prihod i sigurniju budućnost. A ne treba ih omalovažavati – kroz njih učenici postaju zanatlije, ali i pravi umetnici u poslu kojim se bave.

“Cilj je da od prvog septembra krenemo sa dualnim obrazovanjem u našoj školi. Trenutno se rade prilagođeni programi i planovi za dualno obrazovanje modnih krojača, koji su niškoj privredi najpotrebniji. Turska fabrika “Astratekstil”, koja posluje u Nišu, do kraja 2018 godine planira zapošljavanje 2000 radnika, a “Beneton” 1000. Oni traže ljude koji znaju da rade posao i mi ćemo im takve ponuditi. Što praktično znači da će deca, koja se budu školovala na ovom smeru, imati i posao posle završenog školovanja”, kaže Slaviša Mihajlović, direktor Škole mode i lepote u Nišu.

Učenici ove škole i sada rade već od prve godine pripremu modela, šablona, onda prelaze na izradu dečje i ženske konfekcije, zatim muške i teške konfekcije i kada završe školovanje oni su osposobljeni da u velikim tekstilnim fabrikama rade bilo koji posao. Njihova prednost je i u tome što, pored fabrika, gde imaju priliku da se zaposle, mogu da započnu I svoj biznis I rade privatni posao.

“Plan je da se najpre krene sa kooperativnim obrazovanjem, a onda pređe na dualno – kaze direktor Slaviša Mihajlović. Drugim rečima očekuje se da fabrike učenicima izađu u susret kroz stipendiranje pojedinih smerova, jer time pomažu i sebi I školi. Deca će se okretati ovim zanimanjima, a fabrike ce imati visokokvalifikovanu radnu snagu. Iz kooperativnog se prelazi u dualno obrazovanje, koje podrazumeva da učenici nekoliko dana provode u fabrici, a posle školovanja u njoj nastavljaju da rade”.

Izgleda da su i učenici shvatili prednosti ovakvog školovanja. Poslednjih godina primećuje se zainteresovanost većeg broja mladih ljudi za upis u Školu mode I lepote. Broj učenika je ove godine za 30 procenata veći u odnosu na prethodnu a plan je da se naredne poveća za jos 50 ucenika.

Budućnost grada i čitave zemlje je, definitivno, u stručnim školama koje obrazuju i osposobljavaju ljude za konkretan rad, a ne za primaoce raznoraznih diploma, koje posle školovanja ničemu ne služe. Svako, ko je imao priliku da traži posao u inostranstrvu, dobro zna da tamo niko ne pita za diplomu, već prvo što pita je…šta znas da radiš. Naša deca, uglavnom, imaju punu glavu teoretskog znanja i ništa ili gotovo ništa od praktičnog. Ona jednostavno ne znaju da rade. A onaj ko ne zna da radi, neće moći ni da zaradi, ni da normalno živi….samim tim nema napretka sa ovakvim ljudima ni za jedan korak.

Ne kaže se badava da “zanat zlata vredi”. Kada to budemo shvatili, shvatićemo i da uz posao kojim se bavimo, ne mora obavezno da stoji zvanje ….menadžer ili štogod slično….vec je mnogo važnije da nam titula bude “majstor u svom poslu”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com