Društvo

Škola kupuje đacima kartice i nabavlja knjige

Građevinska škola „Neimar“ u Nišu u veliku pažnju poklanja svojim učenicima pažljivo prateći sve njihove potrebe, počev od onih najsitnijih do onih koje trasiraju njihov životni put. Prema rečima direktora ove škole Sretena Vasića, zarad budućnosti njihovih đaka uvedeni su i novi, atraktivni, obrazovni profili, ali nisu zaboravljene ni osnovne potrebe učenika od kojih većina njih nije iz Niša.

“Između 15 do 20 učenika ima besplatan prevoz od kuće do škole. Kartice za prevoz plaća škola. Skupljamo novac nešto od sopstvenih sredstava nešto od humanitarnog dinara koji prikupljaju i učenici i nastavnici.  Humanitarna organizacija Bonafides je obezbedila  stipendije za najbolje đake od 5.000 dinara mesečno, a učenike  slabijeg materijalnog stanja pomažemo novcem, knjigama, odećom“, nabraja direktor Vasić i dodaje:

 

„Mi smo  škola koja ima više od 50 odsto učenika koji dolaze sa strane i to ne samo iz okoline Niša. Neki od njih dolaze i iz drugih opština da bi uspisali našu školu jer u krugu od 200 kilometara nema ovakve škole. Neki od njih žive u Učeničkom domu, neki stanuju privatno. Porodice nekih od ovih učenika ne mogu da podnesu sve te troškove zbog niskih primanja roditelja i takvoj deci je potrebna pomoć. Samo kartica za prevoz za njihove porodice je veliki izdatak i zato smo u školi odlučili da pomognemo“, kaže direktor škole Sreten Vasić koji obećava da će ovakva vrsta pomoći učenicima biti praksa  i u narednim godinama.

„Učenicima izlazimo u susret za svaku molbu sa kojom nam se obrate. Možda je nekome potreban udžbenik, a ne može da ga nabavi. Tu onda uskače škola. Meni je kao direktoru škole drago i kada ulažemo u modernizaciju škole, približavamo se evropskim standardima, ali se mnogo bolje  osećamo svi kada možemo direktno da pomognemo našim đacima“, naglašava direktor Vasić.

Promenom imidža škole povećalo se i interesovanje osmaka da postanu njeni đaci. Posebno su mlade privukli novi smerovi koji obećavaju i lakše zaposlenje što je u ovom trenutku  značajno.

„Imamo pet obrazovnih profila koji su popunjeni maksimalnim brojem učenika“, kaže direkror Sreten Vasić. „Pored arhitektonskog i geodetskog tehničara  ove godine smo prvi put upisali građevinske tehničare, a od ove godine smo đacima ponudili i obrazovni profil građevinski laborant. Kako bi učenici mogli da imaju adekvatnu nastavu na ovom obrazovnom profilu napravili smo i modernu laboratoriju sa najmodernijim aparatima gde učenici mogu da rade i vežbaju“.

Direktor Vasić dodaje da škola pažljivo prati trendove na tržištu, izgradnju koridora, izgradnju puteva, izmeštanje železnice.

„Sve su to poslovi koji zahtevaju i angažovanje  stručnjaka koje mi školujemo kao što su građevinski tehničar ili  geodetski tehničar. Tržištu rada su potrebni i građevisnki radnici, rukovalac građevinskom mehanizacijom, a sada će svaka firma morati da ima i laboranta za ispitivanje građevinskog materijala. Upravo iz tog razloga mi smo deci ponudili smer za laborantskog tehničara. Sarađujemo sa mnogim firmama, a neke od njih i stipendiraju naše učenike, oni kod njih odlaze na praksu, a imaju i obećanje da će posle diplomiranja moći kod njih i da se zaposle“, naglašava direktor Vasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com