ObrazovanjeVirus Korona

Škola bi mogla da počne u junu

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je za televiziju Prva da je moguće da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu. Takođe je potvrdio da u Ministarstvu prosvete ima petoro obolelih.

U Ministarstvu prosvete ima petoro obolelih. Ministar Šarčević je potvrdio da je jedan njegov saradnik u težem stanju, ali nije na respiratoru. Još dvoje iz Ministarstva su lakše oboleli i trenutno su na Zvezdari, a još dvoje je na Sajmu.

Ministar napominje da su testirani svi oni koji su do sada radili snimanje nastave i da niko nema nikakve simptome.
Ipak, časovi će se snimati u domovima nastavnika, kako bi bili bezbedni, i to uz pomoć novog softvera za nastavu na daljinu.

“Novi softver omogućava da nastavnik sedi u svom domu i snima program, on je digitalno pismen. Kamera omogućava da se vidi sve ono što bi se videlo u učionici. Ljude ne izlažemo riziku, a umesto 7 kabineta snimanja, imamo 70”, rekao je Šarčević.

Ministar Mladen Šarčević izneo je mogućnost da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe već u junu. Ipak, napomenuo je da je zabrinut za više od 100.000 nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava.

“To bi mogao da bude početak juna, imamo sve spremno da to bude završeno do kraja juna. Nisam voljan da se desi brzo, školska godina traje do 31. avgusta. Svi zaslužuju neku vrstu predaha. Mislim da imamo dovoljno vremana, imamo ceo maj. Mi u maju radimo nastavu na daljinu”, kaže Šarčević.

Umesto ranije planiranog raspusta od 12. do 20 aprila za osnovne škole u Srbiji, raspust će trajati od 17. do 20. aprila. U tih nekoliko dana, prema najavama ministra prosvete, biće emitovan sadržaj iz verske nastave. Raspust je skraćen jer, kako je rekao, socijalno bi bilo pogubno da deca sede kod kuće bez ikakvih zanimacija toliki broj dana. 

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati.

“Ceo dan im je na raspolaganju, nemaju potrebu da žure nigde”, kazao je Šarčević.

Naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com