DruštvoVideo

Škola bez nasilja: Timovi za medijaciju posreduju u rešavanju sukoba među vršnjacima

Kada dođe do sukoba među učenicima u školi, razumevanje i pomoć vršnjaka od ključnog je značaja kako bi se taj sukob što pre rešio. Zbog toga su mnoge škole oformile timove za vršnjačku medijaciju, koji posreduju i pomažu da se nesuglasice i problemi reše.

Timove za vršnjačku medijaciju čine učenici škola, koji su uvek tu da priskoče u pomoć, pruže podršku i daju savete svojim drugarima.

Una Goranović, član tima za medijaciju Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Niša, kaže za Niške Vesti da je taj tim oformljen pre svega kako bi vršnjaci jedni drugima pomagali u različitim situacijama i kako bi sprečavali i zajedničkim snagama rešavali neke od najtežih problema, kao što je i nasilje.

“Naša uloga je da tu dođemo, da vidimo o čemu se radi, zašto je došlo do tog sukoba i da li je ozbiljan. Naravno, ako je sukob ozbiljan, ako mi sami ne možemo da ga rešimo, obavezno se obratimo nekom stručnom licu koje zna kako bolje da odreaguje. Ali ako nije nešto toliko, da kažem, ozbiljno mi se potrudimo da sami rešimo i pre svega da smirimo i da ih naravno pomirimo”, objašnjava Una Goranović, učenica 8. razreda.

Ona ističe da svi vole da pomažu jedni drugima i da ne žele da se dešavaju problemi.

“Niko nije srećan kada je nesloga i kada se deca svađaju”, naglašava Una Goranović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com