DruštvoVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Stvaranje panike da je nasilje u porastu nije dobro, smatraju psiholozi

Prema podacima dostupnim na sajtu UNICEF-a (Dečiji fond Ujedinjenih nacija) u Srbiji, oko 65 odsto učenika i učenica je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje.

Navodi se i da je 70 odsto dečaka i 68 odsto devojčica (od 6. do 8. razreda) doživelo rodno zasnovano nasilje u školi.

Psiholog Osnovne škole Dostitej Obradović Branislava Krasić da se sa istraživanjima vrnjačkog nasilja počelo tek nakon 2000 godine i tek tada se i došlo do bilo kakvih podataka. Ona su pokazala da je u školama Srbije svako treće ili četvrto dete žrtva nasilja, odnosno trpi nasilje, a svako drugo se nađe u ulozi posmatrača.

“Sama ta istraživanja pretrpela su određene kritike od strane metodologa. Kada se istražuje takva tema, potrebno je da se istraživanja stalno obavljaju kako bismo imali tačne podatke. Istraživanja su počela da se vrše u skorije vreme i ona su pokazala to što su pokazala, ali reći “nasilje je u porastu”, a ne znamo u odnosu na kada. Mi nemamo tačne, validne i verodostojne podatke koliko je nasilje bilo u Srbiji u školama recimo 1975. godine. Možemo da znamo koliko je bilo 2013., 2014. i danas, ali to obimno istraživanje koje je urađeno jeste urađeno posle 2000. godine pa mi ne raspolažemo podacima koliko je to u odnosu na prethodne godine”, istakla je Krasić.

Da bi istraživanje bilo validno potrebni su veliki uzorci, veliki broj pitanja, ali i da učenici razumeju šta ih pitamo, ali i njihovi roditelji nastavnici. Pravu sliku možemo da imamo jedino pojedinačno u školama.

“Ukoliko škole same obavljaju određena istraživanja, mere nasilje ove godine, pa sledeće ili za tri ili pet godina, onda škola može da kaže da li je i za koliko nasilje u porastu”, objasnila je Branislava Krasić.

Ona kaže da se ovom temom špekuliše u javnosti. Stvaranje panike nije dobro.

“Time što ćemo ljudima da ulijemo strah u kosti, tu mislim pre svega na roditelje, u smislu da polaskom deteta u školu ono ulazi u jednu nesigurnu sredinu jer tamo hara vršnjačko nasilje, nikako ne možemo da kažemo da može da utičemo preventivno”, zaključila je psiholog OŠ “Dositej Obradović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com