DruštvoVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Porodica je jedan od najbitnijih faktora u prevenciji vršnjačkog nasilja

Kada je u pitanju prevencija vršnjačkog nasilja uloga Centra za socijalni rad je veoma bitna. Centar za socijalni rad prvenstveno dobija zahteve, obaveštenja i informcije o slučajevima vršnjačkog nasilja iz škola ili od stručne službe škole ukoliko primete da se nešto dešava i van ustanove, kaže Snežana Momčilović, rukovodilac sektora za decu i mlade Centra za socijalni rad “Sveti Sava”.

Nakon toga, Centar uspostavlja kontakte sa porodicama dece, žrtvom i počiniocem nasilja.

“Pravimo plan usluga, kojeg se oni pridržavaju. Imaju određene zadatke, koje je poželjno da se ispune. Potpisuju da su saglasni sa donetim planom i preventivnim radom”, objašnjava Momčilović.

Ona dodaje da je uglavnom više dečaka počinioca vršnjačkog nasilja, a postupke koje preduzimaju prema počiniocima i prema žrtvi zavise od nekoliko stvari.

“Ukoliko je ispod 14 godina to se tretira kao dete. Ukoliko je počinio neko nasilje, pravimo plan, radimo na tom polju, ulazimo u porodicu, uključujemo sve aktere koji su odgovorni za takvo ponašanje i radimo dalje. Što se tiče žrtve, takođe u zavisnosti od uzrasta pružamo podršku. Zavisi od intenziteta nasilja, od učestalosti, da li je ranije bilo, da li se ponavlja, u odnosu na to pravimo plan i uključujemo, ukoliko je potrebno, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i sve aktere za koje smatramo da mogu da nam pomognu kako na dalje da preduzmemo nove korake za što adekvatnije pružanje podrške žrtvi”, kaže Momčilović.

Kada je u pitanu prevencija vršnjačkog nasilja, ona ističe da glavnu ulogu igra porodica. Zatim, kako navodi, bitna je i edukacija u školi ili čak u predškolskim ustanovama.

“Tu je potrebno i rodtielji da rade sa decom. Jako je važno da ih uče strpljenju, da ih uče tom prilagođavanju u društvu gde neće da im smeta tuđe ponašanje, pa da ne odreaguju, tom pragu tolerancije koji mora da se ispoštuje”, naglašava Momčilović.

Neretko, prema njenim rečima, žrtva trpi i ne prijavljuje nasilje ili iz straha ili nekada jer ne prepoznaje da je neko ponašanje nasilje.

Vršnjačko nasilje je u blagom porastu, a prema statistici u poslednje vreme više je dece ispod 14 godina koji su i počinioci nasilja i žrtve, zaključila je Snežana Momčilović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ova ne zna da slozi prostu recenicu,koga i o cemu savetuje. Svrseni gimnazijalac je daleko obrazovaniji i recitiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com