ObrazovanjeVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: OŠ “Branko Radičević” redak primer škole bez vršnjačkog nasilja (VIDEO)

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Gabrovcu sa ponosom ističu da više godina unazad ne postoji ni jedan oblik nasilja. Do toga se kažu dolazi preventivnim aktivnositma. Neprekidno neguju atmosferu saradnje, tolerancije, uvažavanja i konsruktivne komunikacije u kojoj se bilo koji vid nasilja ne toleriše.

U velikoj meri, da budu škola bez nasilja doprineo je i jednosmenski rad koji je ova škola uvela pre dve godine.  Učenici učestvujući u aktivnostima, upućeniji su jedni na druge, ali i na svoje nastavnike, pa sve to doprinosi boljim međusobnim odnosima. Takođe, utiče i to što je manji broj učenika u odeljenju pa nastavnici imaju više vremena da se posvete detetu.

“Naša škola je formirala sve timove, imamo čitave protokole, bili smo uključeni i u projekat “Škola bez nasilja”, ali ono na šta mi stavljamo akcenat jeste preventiva. Ne može se škola sama izboriti sa nasiljem, saradnja sa roditeljima mora da bude velika. Roditelji naše dece su niskog materijalnog statusa, ali su zainteresovani za učestvovanje u radu škole sa decom”, rekla je u intervjuu za Niške Vesti direktorka OŠ “Branko Radičević” Glorija Radojčić.

Danas u Srbiji svakodnevno možete da pročitate da se u nekoj školi dogodilo nasilje.

“To vam je kao vožnja automobila, sve savladate, ali izađete na ulicu i učite se na svojim i tuđim greškama. Kada pogledate statistiku sve je više saobraćajnih nesreća. Zašto? Koliko god da ste vi naučili sve, da poštujete propise, ne znate ko vam nailazi u susret i šta će u momentu da se desi. Tako je i kada je nasilje u pitanju. I u idelanim uslovima nasilje može da eskalira ako nije tretirano na pravi način”, istakla je Radojčić.

Ona sa ponosom ističe da je ova niška škola u Gabrovcu pionir u mnogo čemu. Prva je škola u Srbiji koja je napravila elektronski dnevnik još pre 15-tak godina, pa do formiranja učeničkih zadruga i obogaćenog jednosmenskog rada, za koji smatraju da je jedan od važnih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo.

“Ja sam pre svega roditelj, a svaki roditelj želi da našu decu stavi pod nekakvo stakleno zvono i da kada ih pošaljemo u školu ono bude u potpunosti bezbedno. To ne postoji nigde u svetu. Nije ni dobro da postoji. Ako u potpunosti iskorenimo sukobe, kako da naučimo decu da se u životu bore za svoj položaj, status, mesto, karakter na kraju krajeva. Jednosmenski rad ne može da bude nešto što će u potpunosti da iskoreni nasilje. Sukobi među ljudima odjednom planu, i tamo gde ne možete ni da pomislite da će ih biti oni se dese. Samo je pitanje koliki će prostor da zahvate i dokle će to da ide. Međutim, taj jednosmenski rad, posebno u malim sredinama, je dobar način da se i te male, međusobne čarke isključe. Deca su uključena u aktivnosti koja ona žele, pa su samim tim zainteresovana za taj rad”, objasnila je Radojčić.

Sa jednosmenskim radom škola je isključila dopunsku nastavu, smanjen je i broj jedinica jer nastavnik više puta u toku nedelje pređe isto gradivo. Međutim, sa malim seoskim školama je problem nastavno osoblje. Ono se tu retko zadržava, već dođe, nauči posao i ode dalje.

“Da ne budemo škola bez nasilje uticao je preventivni rad učenika, dobra saradnja sa roditeljima, Ministarstvom unutrašnjih poslova, lokalnom samoupravom i svim ostalim činiocima. U školi osim tima za bezbednost, postoji i tim za medijaciju. Ovde je direktno uključen i učenik, koji aktivno učestvuje sa svojim roditeljima u postupku medijacije”, nadovezala pedagog ove škole Tatjana Milošević.

Tim za bezbednost dece ukoliko ima potrebe reaguje u skladu sa posebnim pravilima. Sa tim pravilnikom škola upoznaje roditelje na početku školske godine. Dobiju detaljna uputstva kako da prepoznaju vršnjačko nasilje, koji su oblici nasilja i kako da reaguju u slučaju da se nasilje desi.

“Uvek ističemo da učenici ne rešavaju sami konflikte, već da se obrate dežurnim nastavnicima, odeljenskim starešinama, pedagogu. Ukoliko ima problem učenik može da se obrati i bilo kom članu tima, a njihova imena su istaknuta na vidnom mestu”, rekla je Milošević.

Iz ove škole poručuju učenicima da se ne plaše, da razgovaraju o problemima, da imaju puno poverenje u svoje nastavnike i roditelje.

“Naši roditelji danas su moji učenici od pre dvadeset godine. Ono što smo u njih uložili tada, sada nam se vraća kod vrlo sposobne i odgovorne roditelje i domaćine”, zaključila je direktorka ove škole.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com