ObrazovanjeVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Oni postavljaju temelj! Mališani u roze majicama šalju poruke protiv nasilja

U mnogim zemljаmа svetа svаke poslednje srede mesecа februаrа, obeležava se Dan ružičastih majica, a prihvаćen je 2007. godine nаkon dogаđаjа u provinciji Novа Škotskа, gde je učenik jedne škole došаo obučen u roze mаjicu. Grupа vršnjаkа počinilа je brutаlno nаsilje nаd njim neznаjući dа je dečаk tim činom podržаo svoju teško obolelu mаjku od kаrcinomа. Uz znаk podrške činom drugаrstvа i sаosećаnjа, već nаrednog dаnа obučeni u roze mаjice pojаvio se čitаv rаzred. Time je roze mаjicа postаlа zаštitni znаk kаo i podrškа svаkom detetu koje doživi nаsilje.

Obeležavanju ovog dana priključila je JPU “Pčelica” na inicijativu vaspitačice vrtića “Bambi” Dragane Janković. Deca u predškolskom uzrastu stiču temelj za dalji život, ističu i dodaju da su ponosni na ovu manifestaciju.

“Mi smo krenuli u priču prevencije nasilja još 2015. godine kada smo podržali projekat “Drug nije meta”. Tada su takođe učestvovala deca svih vrtića i radili smo ono što je primereno dece. Obeležavanje “Dana ružičastih majica” krenulo je 2018. godine, tako što je na taj dan jedna majka dovela dete u vrtić ujutru, odeveno u roze majici. Shvatili smo da bi i mi trebalo nešto da počnemo da radimo po tom pitanju. Obratila sam se direktorki Svetlani Mitić, objasnila ideju, i ona je tu ideju prihvatila oberučke”, objašnjava Dragana Janković, vaspitač vrtića “Bambi”.

Foto: JPU “Pčelica”

Direktorka JPU “Pčelica” Svetlana Mitić kaže da je ova ustanova veoma ponosna na tu manifestaciju.

“Na taj dan želimo da pokažemo da vodimo računa o prevenciji nasilja i da vodimo računa o tome u kakve će ljude oni odrasti”, ističe Mitić.

Već sledeće godine, ova manifestacija održana je pod sloganom “Budi ljubazan”. Podrazumevala je ritmičku igru, likovne aktivnosti koje su podrazumevale da deca izraze svoja osećanja, organizovali smo lutkarske predstave u kojima smo pokazali nepoželjna ponašanja u igri, a onda i pričali o tome. Cilj tih igrica bio je da podstaknemo decu da poštuju pravila ponašanja u grupi, da znaju šta sme, a šta se ne sme, da poštuju red, da znaju kada se postavlja pitanje. Te srede su sva deca bila odevena u pink.

“Moramo da budemo svesni da deca u predškolskom periodu ne čine grubo nasilje. To su neki dečiji konflikti, ali to nije pravo vršnjačko nasilje. Međutim, sa prevencijom nikad nije rano, jer će ta deca krenuti jednog dana u školu i ako vaspitač zajedno sa decom usvoji neka pravila ponašanja u grupi, ako ume da prepozna konflikt, onda će to jako značiti detetu, ali i roditeljima dalje da se bolje socijalizuje, krene u prvi razred i neke nove pobede”, kaže Dragana Janković.

Foto: JPU “Pčelica”

Roditelji su podržali ovu manifestaciju vrtića “Bambi” i već naredne godine se uključili i oni u organizaciju. Ponovo je ceo vrtić bio roze boje, a vaspitači su zajedno sa direktorkom uradili performans, koji je govorio o tome koliko su deca važna.

“Mi kao vaspitači ne smemo da zaboravimo da smo mi deci model, da oni nas gledaju i nas kopiraju. Naše ponašanje se prenosi na rad grupe. Svi mi imamo svoje probleme, dođemo od kuće uznemireni, nervozni… ali kada kročimo u vrtić svi ti problemi se ostavljaju iza vrata. Tada su najvažnija deca”, rekla je Janković u intervjuu za Niške Vesti.

Da deca obožavaju ovu manifestaciju potvrđuje direktorka Pčelice. Mitićeva ističe da se svake godine organizuje drugačiji tematski prikaz. Deca oblače ružičaste majice i pričaju o lepom ponašanju, o drugarstvu, o uvažavanju različitosti i o svemu onom što bi moglo biti problem u njihovom odrastanju.

“Posebno smo ponosni na naše stepenice u vrtiću koje smo ukrasili porukama. Zamisao nam je bila da svaki roditelj kada dovede dete u vrtić pročita mu i poruke. A poruke su glasile: “Ti si dobar”, “Ti si srećan”, “Ti si čaroban”, “Ti si vredan”, “Ti si najbolji drug”… Tada smo videli osmeh kod dece. Sa jaslenim grupama smo radili sa simbolima koji bi obeležili taj dan… To je bio otisak šake kao znak prijateljstva, pravili smo narukvice, ogrlice, kravate, naočare, pa čak i kolače, sve u roze boji. Najvažnije je da su deca o tome pričala, da su znali zašto je to važno, zašto je važno da budemo solidarni, da pomažemo jedni drugima, zašto je važno da se volimo i da negujemo drugarstvo, kako prići drugu koji tog dana nije raspoložen…”, objašnjava Dragana Janković.

Deca toga dana crtaju i opisuju kako se osećaju. Imaju mogućnost ako su nervozni da sednu na ružičastu klupu i da razmišljaju. Jer vrtić je jedna velika porodica, u njemu dolaze deca različitih socijalnih grupa. Neka od njih nose teške emocije koje su posledice porodičnog života. Nema svako novu odeću, nov pribor za rad. Tu je vaspitač bitan.

“Deca odrastaju u vrtiću tako da uče da pomažu jedni drugima, da se vole i da budu tim. Vi ih iz vrtića pošaljete takve formirane ličnosti, male dobre duše koje vole svu decu… I onda dođu u školu gde im se desi neka situacija u kojoj se oni prosto izgube i ne znaju kako da se postave. Zato je bitno da radimo preventivno, da sve vaspitne ustanove ne samo u Nišu, već i u čitavoj Srbiji da obeležavaju taj dan. Deci treba stalno da se priča i da se kod njih sačuva empatija”, kaže Janković.

Deca imaju urođeno da pomažu drugima. Sve što se kod njih desi loše to je uticaj odraslog bića na dete. Mi odrasli smo  odgovorni kakvo će to dete biti.

Nasilje prestaje ovde!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com