DruštvoVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Nasilje se može sprečiti, dobro je raditi na prevenciji sa decom dok su još u vrtićima

Svako nasilje se može sprečiti, te je dobro raditi na prevenciji nasilja sa decom dok su još u vrtićima, kaže Svetlana Mitić, direktorka JPU “Pčelica”.

“U svih 26 vrtića JPU “Pčelica” radimo na sprečavanju nasilja nad decom. Deca jesu nižeg uzrasta i mali su još uvek za nasilje, ali ukoliko se primeti neki element nasilja, naravno odmah se reaguje na to, a sve u cilju sprečavanja”, kaže Mitić.

U vrtićima se od samog ranog razvoja radi sa decom na uvažavanju različitosti, a sve sa ciljem da deca shvate da odrastaju u grupi vršnjaka gde nisu svi isti i gde se svi različito ponašaju.

“Moramo reagovati tako da decu naučimo šta je dobro, a šta nije dobro u njihovom ponašanju”, ističe Mitić.

Ukoliko dođe do situacije u kojoj dete ispolji neki vid nasilnog ponašanja, odmah na početku se o tome priča, kaže direktorka “Pčelice”.

“Dakle, priča se o tome i sa tim detetom i sa decom. Jer deca na tom uzrastu nemaju pojam o nasilju, oni na taj način skreću pažnju na sebe. Deca i vaspitači pričaju sa detetom o tome da li je to lepo, zašto je to uradilo, koji su u stvari koreni takvog ponašanja i čini mi se da baš na taj način, putem razgovora i nekih njihovih posebnih aktivnosti koje su kreirane za taj uzrast, dođu do zaključka da to ponašanje nije lepo, da se dete izvini onome koga je na neki način ugrozilo ili celoj grupi ili vaspitaču i onda se to više ne ponavlja”, objašnjava Mitić.

Ona naglašava da je saradnja sa roditeljima u cilju sprečavanja nasilja je prioritet.

“Ukoliko roditelj ne primeti da dete ima elemente nekog nasilnog ponašanja, naravno da ćemo ukazati na to i potrebna je podrška i roditelja i vaspitača da bi dete došlo do saznanja šta je dobro, a šta nije dobro u njegovom ponašanju”, ističe Mitić.

Prema njenim rečima, pozitivno je to što zaposleni u JPU “Pčelica” imaju dobru saradnju sa roditeljima.

“Saradnja se zasniva na međusobnom uvažavanju i na međusobnom poštovanju i roditelji obavezno reaguju na neki signal vaspitača na ponašanje deteta i to je dobro zaista”, zaključuje Svetlana Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com