DruštvoVideo

ŠKOLA BEZ NASILJA: Đaci moraju da znaju kako da reaguju na nasilje i kome da se obrate (VIDEO)

Oko 270 učenika osnovnih i srednjih škola po prvi put je prošle godine učestvovalo na radionicama o prevenciji vršnjačkog nasilja koje je organizovao Grad Niš. Kroz projekat učenici su se ojačali za konkrente situacije koje predstavljaju pretnju ili mogućnost da dođe do nasilja, kazala je za Niške Vesti Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport.

Istraživanja pokazuju, navodi Vračkić, da je svako treće ili četvrto dete izloženo nekoj vrsti nasilja tokom školovanja, dok je svako drugo dete bilo aktivni ili pasivni posmatrač nasilja.

“Potrudili smo se da kroz projekat utičemo kako na one koji su bili žrtve, tako i na one koji su to posmatrali ili su čak bili akteri”, kazala je Vračkić.

Forme nasilja se menjaju, dodaje ona, te se danas govori i o verbalnom i o neverbalnom i o mnogim drugim vrstama nasilja.

“Kada se pomene nasilje najčešće se misli na fizičko zlostavljanje. Sa druge strane sve druge stvari koje isto spadaju u nasilje nisu toliko potencirane ili se misli da to nije tako strašno. Strašna je bilo kakva vrsta nasilja. Naša poruka je upravo bila ta da mladim ljudima objasnimo i da pokažemo koji su putevi prepoznavanja i te vrste nasilja i da nije nešto preko čega samo treba da pređemo”, objašnjava Vračkić.

Mnogo je važno, ističe Ivana Vračkić, naučiti dete kako da se ponaša u određenim situacijama.

“Kroz radionice se trudimo da ih ojačamo da postanu kompetentni sagovornici, da umeju da prepoznaju situacije, da znaju kako da reaguju i da u školi postane jedna atmosfera tolerancije i razumevanja”, kazala ja Vračkić.

Ona je dodala da nije samo škola mesto gde se nasilje može desiti. Savet je da roditelji moraju da znaju i da su oni prva karika u lancu rešavanja problema, ali ne i jedina.

Mlad čovek, ukoliko doživi neko nasilje, mora biti siguran da će iza njega stati cela zajednica i pomoći mu da iz toga izađe bez problema, na vodi Ivana Vračkić. U tom smislu veoma su bitne stručne službe u školama.

“Moram da pohvalim škole jer one sada imaju sisteme kako da reaguju u tim situacijama koje su proizvod nasilja. Verujem da će naša deca i uopšte mladi biti u situaciji da sve manje to doživljavaju”, kazala je Vračkić.

Iz ugla psihoterapeuta ona ističe da ne doživljavaju sve žrtve na isti način nasilje, niti se sa time isto bore.

Ekstroverti mnogo lakše izlaze iz problema, jer često strahovi ne dominiraju njihovim ponašanjem.

“Introverti, osobe koje su zatvorene i okrenute sebi mnogo teže to preživljavaju i to jeste problem. U tom smislu je takvoj strukturi ličnosti potrebna zaista jedna ozbiljna podrška, kako ne bi došlo do nekih anksioznih stanja, anksiozno-depresivnih stanja, a svedoci smo da je toga, nažalost, sve više”, zaključila je Ivana Vračkić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Postovani roditelji, istitucije i ljudi dobre volje, ako je moguce da neko reaguje na vrsnjacko nasilje u O.S. Njegos u Nisu, jer krajnje je vreme da se svi ukljuce u resavanje problema oko vrsnjackog nasilja u VI razredu. Problemi se samo guraju pod tepih, niko ne reaguje pa za koju godinu bice kasno. To je skola u kojoj su mnoga deca postala ozbiljni kriminalci i prestupnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com