SportZabava

Skejtbording : sport koji zahteva strpljenje

Možete ih videti u  parkovima kako isprobavaju razne trikove na rampi. Mladi su i predani jednoj specifičnoj vrsti sporta koja je nekada bila samo ulična veština – skejtbordingu. Ljubav prema ovom sportu spojila je omladince iz Niša, medju kojima ima različitih generacija – od tinejdžera do studenata.

Veština koja zahteva strpljenje, upornost i istrajnost postala je interesovanje Alekse iz Niša, koji redovno vežba vožnju skejta i  brojne stilove i trikove sa svojim prijateljima, među kojima su najaktivniji Đorđe (25), Borko (19), Andrija i Uroš (16) .

“Kao i svaka prava ljubav, skejt sam upoznao spontano, naizgled sasvim slučajno. Skejtbording je fizički naporna disciplina i traži balans, stabilnost i izdržljivost, kako fizičku, tako i umnu i zbog toga se ne može reći da se brzo uči ” , navodi  Aleksa.

Prema njegovim rečima, olakšavajuća je okolnost što se potrebna oprema može nabaviti i preko interneta u današnje vreme, obzirom na to da na nivou Srbije postoje samo dve prodavnice za skejt opremu, iako je ovaj sport poslednjih godina u ekspanziji. Ranije je situacija bila nešto bolja, pa je 2007. godine bilo čak tri skejt šopa u Nišu.

Podsećamo, u Nišu je do 2019. godine postojao skejt park na Bulevaru Nemanjića koji je uklonjen zbog lošeg stanja. Nakon toga je u planu bila  izgradnja novog u Čairu, što još uvek nije realizovano. Niški skejteri vežbaju akrobacije na raznim lokacijama, kao što su Trg Kralja Aleksandra , Čair i fontana u centru. Nedostatak opremljenog skejt parka nije ih sprečio da intenzivno vežbaju. Osnovali su i sportsko udruženje za skejtbording u okviru koga su napravili nekolicinu drvenih sprava koje koriste prilikom vežbi.

.

Što se tiče povreda, one nisu retkost u ovoj disciplini, ali u velikoj meri su individualna stvar i zavise od načina ophođenja prema ovoj veštini, jer kako kaže Aleksa, povrede se dešavaju i prođu, a nakon njih se gura dalje zbog ljubavi prema skejtu.

Dok je ranijih godina skejtbording važio za manje popularnu aktivnost koja je služila samo kao razonoda tinejdžerima, danas je postao subkultura i trend. Danas, skejtbording je postao jedna od olimpijskih disciplina i to u dve forme – ulična vožnja i skejtpark.

Ono što privlači pažnju u vezi skejtbordinga svakako je raznovrsnost stilova, pa mnogi imaju mogućnost da pronađu sebe na dasci.

“Nije sve ni u trikovima, nekome je dovoljan osećaj slobode dok se točkići kotrljaju pod daskom na kojoj stoji .”

Još jedna od prednosti je to što mladi pomoću ove aktivnosti razvijaju duh i telo, stiču prijatelje i putuju.

” Rekao bih da skejtbording ima najlepšu zajednicu na svetu, mladi to prepoznaju, pa ih je sve više na dasci” , zaključuje Aleksa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com