Društvo

Skauti nominovani za Nobelovu nagradu za mir

Svetska organizacija izviđačkog pokreta (WOSM) nominovana je za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine. Prepoznat je izvanredan doprinos izviđaštva koji je osnažio stotine miliona mladih da stvore trajnu kulturu mira u svojim zajednicama više od jednog veka.

Savez izviđača Kraljevine Srbije je jedan od 20 osnivača svetske skautske organizacije (WOSM) a Savez izviđača grada Niša je kao deo nacionalnog Saveza, ponosan član svetske skautske organizacije, sa svojom tradicijom dugom 110 godina.

„Izviđački pokret se bavi pružanjem veština, znanja i stavova, mladim ljudima, potrebnih za rešavanje izazova budućnosti, istovremeno gradeći snažno civilno društvo. Ovo delo je od vitalnog značaja za mir u svetu”, rekla je gospođa Solveig Schitz u svojoj nominaciji.

Od svog osnivanja 1907. godine, pokret izviđača se usredsredio na omogućavanje mladim ljudima da životnim veštinama promovišu mir i uzajamno razumevanje i budu na usluzi svojim zajednicama.

Izviđaštvo pomaže u izgradnji trajne kulture mira tako što uključuje ideje timskog rada, jedinstva i interkulturalnog razumevanja u svoj program aktivnosti.

Nacionalni, regionalni i svetski događaji izviđača organizuju se oko stubova međukulturne saradnje i izgradnje mira, uključujući svetske izviđačke smotre i JOTA-JOTI, Svetska smotra izviđača na radiju i internetu, koji povezuju milione mladih ljudi da budu aktivni globalni građani. Učeći mlade ljude vrednostima poštovanja i dužnosti prema drugima, izviđači rade na izgradnji sveta koji će biti mirniji i inkluzivniji za ljude svih starosnih grupa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com