Virus KoronaZdravlje

Situacija u Juri bolja, sada su problem njihovi kontakti

Epidemiološka situacija na jugu Srbije može da se oceni kao nesigurna ali sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, ocenio je danas epidemiolog dr Branislav Tiodorović. Izrazito povećanje beleži severni deo Srbije, ali i zapadni, kao što su Šabac, Valjevo, Čačak. U tim gradovima se epidemija kreće sa tendencijom značajnijeg porasta, ali i dalje je najveći broj pozitivnih u Beogradu, odnosno 60 do 70 posto od ukupnog broja u Srbiji, kazao je Tiodorović medijima.

 

“Ja se zalažem da se epidemiološka situacija sagledava prema lokalnoj sredini, ne samo prema apsolutnim brojkama, nego i ponašanju stanovnišva, ali i lokalne samouprave i po tome na koji način se mere kontolišu. Promenama koje će sada uslediti u dopuni Zakona o zaštiti stanovništva imaćemo situaciju da ćemo više moći da kontrolišemo sprovođenje mera”, istakao je Tiodorović.

Škole i vrtići funkcionišu i tako je i u ostalim delovima Evrope, čak možemo da kažemo da su škole najsigurnije.

“Moramo biti svesni da se situacija i ovde, gde je povoljnija, može promeniti za samo nekoliko dana. Veliki su rizici ovo što se dešava sa krajnjim Jugom Srbije, gde stanovništvo prelazi granicu Makedonije da bi se tamo snabdeli jeftinijim benzinom i drugim potrebštinama, a to se dešava i u Mačvi i Podrinju u odnosu na Republiku Srpsku”, upozorio je Tiodorović.

Ukoliko se u nekoj lokalnoj sredini mere ne sprovode, onda morate da uvedete i strožije mere, sve do toga da obezbedite da nema kontakata, kazao je epidemiolog.

“Moraćemo da učinimo sve da bi smanjili mogućnost širenja infekcije”, dodaje.

Tiodorović kaže da je situacija sa brojem obolelih u Juri bolja nego što je bila.

“Zaposlenih u Juri nema na spisku novozaraženih u poslednja dva dana. Problem je sada ukoliko je neko iz porodice obolelog iz Jure zaražen i radi u drugoj organizaciji i ima tendenciju daljeg prenošenja virusa. To moramo da zaustavimo, a naši lekari čine sve da pronađu te kontakte”, kaže Tiodorović.

Tiodorović je rekao da ima zaraženih i u Leoniju i u drugim organizacijama, ali da su oni još uvek pod kontrolom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da bi ovim ljudima uslovi rada u ovako teskoj situaciji ipak bili podnosljivi, da se oni sami ne bi zarazavali a samim tim i sirili infekciju, trebalo bi razmisliti o uvodjenju fotokatalitickih preciscivaca vazduha u hale gde je veliki broj ljudi. Mislim da Rusi nisu bas toliko naivni kada je u samoj Rusiji od pocetka pandemije drasticno smanjen broj zarazavanja od kada su ovaj jedinstven nacin preciscavanja uveli u siroku upotrebu.

    1. tu se ne razmišlja puno to se odma postavlja zarad kvalitetnog ,dezinfikovanog i čistog vazduha u zatvorenim prostorijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com