Društvo

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestaloj deci zvanično aktivan

Sistem Amber alert - Pronađi me

Sistem Amber alert, odnosno “Pronađi me”, koji služi za hitno obaveštavanje javnosti u slučajevima nestanka dece, pušten je danas zvanično u rad.

“Niste svesni koliko je važan ovaj projekat, to su svesni roditelji koji su tragali za svojom decom. Hajde da radimo još više, da podržimo našu decu”, rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, na svečanosti u Palati Srbije u Beogradu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsećajući na tragediju u beogradskoj Osnovoj školi “Vladislav Ribnikar,” kad je dete pucalo i ubilo decu, Jurić je rekao da je činjenica da smo kao društvo zakazali i da je krivica na svima nama.

On je istakao da je centar koji vodi, imao veliko razumevanje državnog vrha, zahvalivši na prvom mestu predsedniku Srbije Vučiću, i naveo da su razgovarali kao otac sa ocem.

Jurić je naveo je i da je ovo prvi takav sistem u regionu.

Prema njegovim rečima, predviđen je i rad sa decom koja ima problema u ponašanju, u centru u Novom Sadu, obećavajući ministarki zdravlja da će opravdati poverenje.

Kako su ranije pisali mediji, policija će odlučivati o aktiviranju sistema po proceni, kad dobije prijavu, osim kad se aktivira automatski – ako je nestalo dete životno ugroženo, decu sa invaliditetom do 18 godina i mlađe od sedam godina.

Dežurna policijska služba, posle prikupljanja podataka, obaveštava sve policijske službenike kako bi započela potraga za nestalim detetom, a sistem će se oglašavati tako što će policija na elektronskoj platformi objaviti obaveštenje o nestanku deteta.

U obaveštanja su uključeni mediji, koji će prekidati emitovanje redovnog programa, sa slikom nestalog deteta i informacijama kao što je mesto gde je poslednji put viđeno. Takođe će i mobilni operateri slati ove poruke.

Poruke će emitovati i “Putevi Srbije”, Aerodrom “Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice.

Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug u obaveštavanje kao što su tržni centri, društvene mreže.

Građani se nakon dobijanja obaveštenja aktivno uključuju u trganje za nestalim detetom i sva svoja saznanja javljaju policiji na broj 192.

Nakon pronalska deteta, ili istekom roka od 48 sati, postavljena obaveštenja se brišu.

Sistem je nazvan po devetogodišnoj devojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com