Društvo

Simović: Našu namučenu Srbiju treba voleti u dobru i zlu (VIDEO)

Na nedavno održanoj Vidovanskoj akademiji u Nišu, komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću, uručen je Orden Svetog Save.

Ovo najviše crkveno priznanje dodelio mu je Sveti arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa patrijarhom Srpskim Irinejem, za delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi, pokazanu njegovim zalaganjem u saradnji sa Eparhijom Niškom i lično svedočenje hrišćanskih vrednosti u Vojsci Srbije Republike Srbije.

Orden generalu Simoviću uručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop Niški Arsenije.

„Ako ne poštujemo stradalnike kneza Lazara, one pre i posle njega u svim ratovima, od Đakona Avakuma do Milice Rakić, Bojane Tošović i junaka sa Košara i Paštrika, nema nam spasa, ni Bog ne pomaže. Pred Bogom i narodom, pored stradalnika, dužni smo da poštujemo i sve učesnike svih ratova, koji su se borili za srpsku zemlju, nas i naša pokolenja. Verujem: u ljude, a ne neljude, u pravdu, a ne nepravdu, u istinu, a ne neistinu. Istina je jedna od pet večnosti, koje nikada ne umiru, a zajedno sa radom i pravdom-najjače oružje. Istina i pravda su spore, ali dostižne“, rekao je genaral Simović.

Uz gromoglasni aplauz Simoviću je uručen orden za koji kaže da nije samo njegov.

„Dodeljeni orden je velika čast za mene i moju porodicu, moje kolege oficire, podoficire, vojnike i civilna lica u Garnizonu Niš. To je i njihov orden“, dodao je on.

Na ovogodišnjoj 22. po redu Vidovdanskoj akademiji, dodeljeni su Ordeni Svetog Cara Konstantina, Zvezdi Dejanović učiteljici u penziji i Dušici Tričković, direktorici osnovne škole „Radoje Domanović“ koja je ove godine obeležila 115 godina postojanja.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović, načelnica nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovska i brojni drugi gosti.

Akademija je održana u Svtosavskom domu Saborne crkve Svete Trojice u Nišu, a na njoj su po tradiciji nagrađeni i predstavljeni najbolji učenici niških osnovnih i srednjih škola.

Kulturno umetnički program izveli su članovi crkveno-pevačke družine „Branko”, crkveno-igračkog ansambla „Branko” i Vojnog orkestra – Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com