Društvo

Simboličnim orezivanjem vinove loze obeležen Sveti Trifun u niškim opštinama

U niškim opštinama simboličnim orezivanjem vinove loze obeležen Sveti Trifun. U opštini Niška Banja ovaj praznik se masovno slavi i praznuje.

Dobar geografski položaj, plodna zemlja i povoljna klima pravi su uslovi za kvalitetna vina, vinogradarsko područije, a ova opštini je poznato po kvalitetu vina i grožđa

Kako je istaknuto na fejsbuk profilu opštine Niška Banja predsednik Gradske opštine Niška Banja Dejan Jovanović sa saradnicima poželeo je domaćinu što kvalitetniji rod i dobru vinsku godinu i izjavio da će opština nastaviti i dalje da podržava sve akcije i običaje koji imaju za cilj da sačuvaju staru srpsku tradiciju.

Foto: Facebook Niska Banja

Predstavnici opštine Pantelej posetili su domaćinstvo Aleksandra Rašića iz Jasenovika.

Nekada je vinogradarstvo bilo jedan od primarnih izvora prihoda dok nije bilo industrije. Sada je to mnogo manje, ali eto mislim da se polako vraćamo tim vrednostima”, kazao je Rašić.

Foto: prinscreen Belami

Predsednik opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević, istakao je da je najveći potencijal ove opštine poljoprivreda i turizam.

“Mi ćemo maksimalan akcent usmeriti ka razvoju poljporivrede i turizma u našoj opštini, uradićemo sve što možemo da uradimo iz sopstvenog budžeta za razvoj ovih oblasti”, kazao je Vasiljević,

Porodica Ilić ugostila je predstavnike opštine Crveni Krst, u Rujniku.

Vinogradar Jovica Ilijić, kazao je da je prošla godina nije bila loša, ali da ove godine zbog nedostatka snega i kiše može biti problema za vinogradare.

Foto: prinscreen Belami

“Videćemo kakva će biti godina, nadam se da će biti dobra i pored toga”, rekao je Ilijić,

Predsednik GO Crveni Krst ,Miroslav Milutinović, rekao je da je se zasad u ovoj opštini upetostručio.

“Jako smo zadovoljni, država i grad pomažu oko subvencija i imamo više zasađeniih površina i sa voćem i sa povrćem i grožđem”, kazao je Milutinović.

Praznik Sveti Trifun, tradicionalno se obeležava na današnji dan simboličnim orezivanjem vinograda.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com