Virus KoronaZdravlje

Silazni tok epidemijske krivulje, na dobrom smo putu!

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 9.817 osoba, a 379 je pozitivno. Od posledica koronavirusa preminulo još 8 ljudi, što znači da je ukupan broj preminulih pacijenata u ovom trenutku . Na respiratoru je 159 pacijenata, podaci su Ministarstva zdravlja.

U poslednja 24 sata izlečena su još 102 pacijenta, pa je ukupan broj do sada izlečenih 4.129, a aktivnih slučajeva je 3.331.

Zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević kaže da je najveći broj pacijenata koju su imali ili imaju kovid 19 u rasponu od 30 do 39 godina i od 40 do 49 godina. Oko 60 odsto svih pacijenta je u uzrasnoj grupi do 50 godina. kazala je ona na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je danas manji broj ljudi kod kojih je potvrđen koronavirus nego prethodnih dana, ali su i dalje dosta visoke vrednosti.

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta “Batut”; Foto: printscreen Kurir live

“Upravo ovi indikatori ukupnog opterećenje bolešću pokazuju da se pridržavmo mera i da smo da dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidijemske krivulje i treba da damo sve od sebe da to nastavimo”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je kaznena politika u pitanju Kisić Tepavčevićeva kaže da je to zadnja instanca. Ona generalno nije popularna i lično misli da nije efikasna.

“To nije lična odluka, već jedna kolektivna odgovornost i ne mogu da shvatim da bi se neko pre pridržavao mera kako ne bi platio kaznu, a ne kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu. To je krajnja instanca za koju se nadamo da nam neće biti potrebna”, rekla je ona i dodala da brojevi pokazuju da se itekako prodržavamo preventivnih mera.

Dr Kisić Tepavčević je istakla da je u KBC “Dragiša Mišović” smešteno devetoro dece, a na ginekologiji i akušerstvu šest trudnica koje su pozitivne.U bolnici u Nišu je šestoro dece, a u bolnici u Šapcu troje.

“Sva deca se nalaze u stabilnom stanju i imaju blažu kliničku sliku”, kazala je ona.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić objasnila je da su gojaznost i dijabetes tipa 2 prepoznati kao faktor rizika za oboljevanje od kovida 19.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Izgleda da su protesti blagotvorno uticali na epidijemske krivulje cim su u strmoglavom padu… Nastavice se takav trend do konstituisanja Skupstine a zatim nam sledi – treci pik prvog talasa ili treci talas prvog pika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com