Društvo

Sigurna kuća u Nišu uvodi terapeutski rad sa decom koja su doživela neki oblik nasilja

Da bu izašla u susret deci koja su doživela neku vrstu nasilja, Sigurna kuća u Nišu će tokom sledeće godine proširiti svoju delatnost terapeutskim radom sa tom decom.

U pitanju je delatnost koja je potpuno odvojena od Sigurne kuće a podrazumeva terapeutski rad sa decom koja su doživela neki od oblika nasilja. To neće biti prihvatilište niti će ta deca ostajati duže kod nas. Rada sa decom biće savetodavnog tipa. Pokrivaćemo teritoriju jugoistočne Srbije. Uspostavićemo saradnju i sa stručnim službama i nastavnicima osnovnih škola. Biće proširena saradnja i sa Domom zdravlja kao i Policijskom upravom”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Edukacija je potrebna na svim nivoima a pomoć će biti pružana i roditeljima kako bi znali kako da se ponašaju ukoliko njihovo dete doživi neki oblik nasilja. Biće reči i o tome kako da se nasilje nad decom spreči.O tome je bilo reči i na tribini “Zaštitimo decu” koju je organizovala Sigurna kuća a bila je namenjena nastavnicima, psiholozima i pedagozima niških osnovnih škola.

Potrebu za ovakvim radom sa decom nedavno je potvrdio i događaj koji je uznemirio nišku pa i širu javnost. Naime, vaspitač V.P. zaposlen u Dečijem kulturnom centru u Nišu se sumnjiči da je polno uznemiravao petogodišnju devojčicu. Osnovni sud u Nišu je zbog ove sumnje odredio pritvor vaspitaču od 30 dana. To je tek jedan u nizu naslova koji se mogu naći u medijima a odnosi se na nasilje nad decom. Najteže je seksualno. Nasilje nad decom praćeno je predrasudom da o tome treba cutati.

“Ukoliko se desi da dete doživi neku vrstu nasilja, a najteže je seksualno nasilje, roditelj ne treba da pačini. Detetu je u tom trenutku potrebno razumevanje i podrška.Nije potrebno optuživati ga zbog nečega jer se ono i samo u tom trenutku oseća na neki način krivim”, objašnjava Sonja Šćekić.

U teže oblike nasilja nad decom svrstavaju se i zlostavljanje i zanemarivanje dece. Sve učestalije je vršnjačko ali i digitalno nasilje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com