Društvo

Sigurna kuća dobija zaštitnu ogradu od 100 tuja

Niška Sigurna kuća najbolje je opremljena ustanova tog tipa u Srbiji, a za mesec i po dana dobiće i zaštitnu ogradu od stotinu tuja visine 1, 6 metara koja će korisnike zaštititi od pogleda prolaznika, ali i od nasilnika, najavila je direktorka ove ustanove, Sonja Šćekić.  

Sigurna kuća u Nišu regionalna je ustanova u kojoj privremeno utočište nalaze žene i deca koje su žtrve porodičnog nasilja. Broj korisnika kuće varira, od početka godine ovde je bilo smešteno 18 žena i 19 mališana, a prošle godine  68 žena i isto toliko dece, kazala je Sonja Šćekić, direktorka ove ustanove.

Tim stručnjaka koji se bavi zbrinjavanjem žena i deca, osmislio je projekat “Zaštitimo se zelnilom”, koji je neposredno pred Uskrs predat Ministartsvu građevina, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Projekat je urađen u saradnji sa udruženjem “Krug” iz Niša, a na njemu su zajednički radile predsednica ovog udruženja, Jasmina Barać Perović i direktorka Šćekić.

Pošto se Sigurna kuća nalazi u središtu grada i često su naši korisnici izloženi pogledima prolaznika, a desi se i da neki nasilnik tu prođe, mislili smo da bi bilo lepo da posadimo tuje i na taj način ih dodatno zaštitimo, „ kazala je Sonja Šćekić Niškim Vestima.

Ona je dodala da se realizacija ovog projekta očekuje za mesec i po dana, a  stotinu tuja koje će biti zasađene biće visoke 1, 6 metara. Predviđena je i ugradnja sistema za navodnjavanje, kao i betonski ivičnjak. U saradnji sa udruženjem „Krug“,  Sigurna kuća dobiće i rampe, tako da će boravak u kući biti funkcionalan i za osobe sa invaliditetom.

Sigurna kuća partner je i na projektu sa Centrom za socijalni rad iz Kruševca, jer  kao regionalna ustanova, zbrinjava žene i decu iz Kruševca. Ovaj projekat finansiraće Ministrastvo pravde Republike Srbije.

„Konkretno, prezentovaćemo statističke podatke vezane za žene koje su boravile u našoj Sigurnoj kući. Do sada imamo objavljena četiri istraživanja, a ticala su se nasilja nad starima, nasilje u partnerskim odnosima kod mladih i drugim“, najavila je Šćekić.

Stručni tim ove ustanove privodi kraju  i novo istraživanje za koje direktorka Šćekić, po obrazovanju psiholog, smatra da će izazvati veliku pažnju javnosti.

„Radi se o braku i bračnim odnosima,  a tema istraživanja je „Kvalitet bračnih odnosa“. Niko nas nikada nije učio kako se treba ponašati u braku, šta zapravo partneri očekuju prilikom stupanja u bračnu zajednicu, koja su očekivanja tokom braka i šta su najčešće zamerke bračnom partneru, kako se rešavaju problemi u vaspitanju dece,“ dodala je.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu

Ovo istraživanje doprineće prevenciji nasilja u braku, a urađeno je uzorku od 300 Nišlija, različitih starosnih struktura, nivoa obrazovanja i socijalnog statusa. Istraživanje će biti prezentovano na Međunarodni dan porodice,  15. maja u niškom Media i reform centru.

„Cilj je prevencija nasilja u porodici, da bude više funkcionalnih, pravih porodica u kojima će rasti zdrava i srećna deca“, zaključila je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com