Društvo

Šezdeset godina od smrti Branka Miljkovića

Šezdeset godina od tragične smrti niškog pesnika Branka Miljkovića, mogi ga nazivaju princem srpske poezije, obeleženo je izložbom u Književno- memorijalnoj postavci Sremac-Miljković u Nišu gde je prikazano na stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine o čemu svedoči is am naziv izložbe “Branko Miljković – pisma i posvete iz zaostavštine”.Autor izložbe je Jelena Bogdanović, kustoskinja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.

Izložbom je obuhvaćeno 119 pisma, pozivnice, propusnice, članskih karata, čestitke, knjige sa posvetom, dve knjige utisaka, i predstavlja selektivni reprezentativni presek Kolekcije prepiske iz pesnikove zaostavštine.

Foto: V.P.

“Izložba je organizovana povodom 60 godina od smrti i 87 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića. Celokupnu Brankovu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci Branko Miljković koja broji 1671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga tu je i kolekcija prepiske broji ukupno 222 jedinice, pisma, dopisne karte, razglednice, poslovna pisma na memorandumu, čestitke, posetnice, dokumenta, lične isprave i nekoliko pisama samog Branka Miljkovića. Po hronologiji prepiska obuhvata period od 1956. do 1961. godine. Nekoliko pisama datirano je posle smrti pesnika, poslata su njegovim roditeljima”, kaže Jelena Bogdanović.

Foto: V.P.

Poštujući sve epilidemiološke mere izložbu su otvorili članovi udruženja “Brankovo pero”, koji čine učenici Osnovne škole “Branko Miljković”, a oni su kazivali svoju poeziju kojom su izložbu i otvorili.

Pre otvaranja izložbe učenici ove škole su sa bibliotekarkom škole Draganom Pešić Glavašević, pesnikovi prijatelji i školski drugovi kao i ljubitelji njegove poezije, položili cveće pored njegove biste ispred Narodnog pozorišta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nije nikakva tragicna smrt vec cisto ubistvo. Pitajte da Vam otvore arhive ako smete! Mantrate jednu istu komunjarsku izmisljotinu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com