DruštvoStari Niš

ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU: Rimske terme – ulaz u tvrđavu antičkog Naissusa (VIDEO)

Antičke terme u Niškoj tvrđavi jedan su od arheoloških lokaliteta i jedinstvena prostorna ambijentalna celina, antičkog carskog Naisa u neposrednoj blizini Beogradske kapije. Naime radi se o javnom, reprezentativnom delu antičkog grada, sa svim osobinama koje odlikuje kasnoantičku – tetrahijsku arhitekturu.

Istoričar Vladimir Jovanović podseća da su Rimljani posebno vodili računa o čistoći, o čemu nam govore tragovi koji su za njima ostali.

“Nalazimo se u jednom takvom objektu koje se nalazi unutar Niške tvrđave. U vreme rimskog Naissusa on nije bio u tvrđavi, zidine rimskog Nissusa su počinjale odavde pa prema severu. Postoji jedna navika koju su poštovali. Prvo si morao da se okupaš, da budeš čist, pa da onda uđeš u grad. Po tome naši istoričari i arheolozi znaju da je ovde gde se mi danas nalazimo bio ulaz u tvrđavu antičkog Naissusa.

Arheološki nalazi proistekli iz ovih istraživanja ukazuju da su terme mogle biti izgrađeni u periodu od 4. do 5. veka, u Konstantinovo vreme, ili nakon njegove smrti.

Zbog svog istorijskog i arheološkog značaja lokalitet je proglašen, 23. decembra 1982. godine, za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i pod brojem SK 289 uvedeno je u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji.

Tekst je deo projekta “Šetnja kroz Nišku tvrđavu”, koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za društvene delatnosti na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2023. godini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com