Društvo

ŠETNJA KROZ NIŠKU TVRĐAVU: Na ovom mestu i pre 2000 godina je bio Niš (VIDEO)

Grad Niš obeležava ove godine 300 godina postojanja tvrđave, jednog od najznačajnijih simbola grada i jedne od najlepših tvrđava u Srbiji. Poznati niški istoričar Vladimir Jovanović kazao je da je tvrđavu, sadašnjeg izgleda izgradio od 1719. do 1723. godine sultan Ahmet III.

„Kada kažemo 300 godina mislimo na ovu tursku tvrđavu. Na ovom mestu gde je današnja tvrđava je oduvek bio i Niš i to su počeci našeg grada pre 2.000 godina. Naravno sa dolaskom Kelta koji su napravili prvo utvrđenje, zatim Rimljana, naravno i Vizantije i Slovena i srpske srednjevekovne države, sve do Turaka tvrđava je uvek bila centar grada Niša na desnoj obali Nišave.”

Prema Jovanovićevim rečima, sultan Ahmet III izgradio je tvrđavu zbog opasnosti koja je u to vreme zapretila turskoj državi. Austrijanci su zauzeli Beograd i krenuli u kontraofanzivu, tako da je Turcima trebalo jako utvrđenje u Nišu.

“Preko 2000 godina istorije samog Grada Niša je vezano za prostor gde je današnja tvrđava. Za svo to vreme ispričane su mnoge priče i ostavljeni mnogi istorijski tragovi, koje moramo da znamo i koje prenosimo pokoljenjima”, kazao je Jovanović.

Mnogo toga je nestalo nakon oslobođenja. Između ostalog i sahat kula ispred Bali Begove džamije i pravoslavna crkva koja se nalazila na mestu gde je sada Letnja pozornica.

Da bi tvrđava sada bila dostupnija i privlačnija turistima, Jovanović je istakao da je prvenstveno potrebna bolja zaštita zidina i njihovo stalno sređivanje. Upravo Jovanoviće koji radi u Turističkoj organizaciji Niša, zadužen je za razvoj turističkog lokaliteta niške Tvrđave.

Tekst je deo projekta “Šetnja kroz Nišku tvrđavu”, koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za društvene delatnosti na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2023. godini. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com