Društvo

Šetnja kroz Niš korakom Sremca i Kalče

EU info kutak u ponedeljak organizuje šetnju kroz otomanski period u Nišu, pod nazivom “Korakom Sremca i Kalče”. Prisutni će biti u prilici da se upoznaju sa duhom tadašnjeg Niša i da saznaju šta je od starih običaja ostalo u Nišu i kako je period u kome su živeli Stevan Sremac, gazda Ivko i Kalča, ovekovečeni u Sremčevim delima, uticao na današnje generacije.

Šetnju će voditi profesor dr Dragan Todorović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, a okupljanje grupe je zakazano za 13 sati na platou ispred Kalče.

Dragan Todorović je vanredni profesor na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predsednik je Jugoslovenskog udruženja za naučno istraživanje religije iz Niša i glavni i odgovorni urednik časopisa Facta Universitatis, međunarodnog glasila Univerziteta u Nišu. Član je Odbora za proučavanje života i običaja Roma Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je predsednik Srpskog sociološkog društva do 2015.godine.

Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa, a ova šetnja je jedna od više poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje je EU info kutak organizovao tokom 2018.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com