Društvo

Šestorica studenata Elektronskog fakulteta razvijaju “pametnu kutiju za lekove” (VIDEO)

Kako bi pomogli starim dementnim ljudima, ali i onima koji se o njima staraju, šestorica studenata niškog Elektronskog fakulteta, došli su na ideju da razviju sistem “Take care”. U pitanju je “pametna kutija za lekove”, koja vodi računa o tome kada tačno, koliko i koje lekove bi trebalo da popije osoba, šalje zvučne i vizuelne signale, a sve se prati uz pomoć mobilne aplikacije.

“Ideja je bila da razvijemo jedan sistem koji će pomoći starim i dementnim osobama i nazvali smo ga “Take care”. Međutim, on pomaže i starateljima”, rekao je Marko Ilić, jedan od članova tima “Take care”.

“Pametna kutija za lekove” još uvek je u “pilot” fazi i šestorica mladih momaka, čija je misija da pomognu starijima, rade uveliko na svim detaljima.

“U pitanju je, za sada, prva kutija. Ona bi imala 7, 8 pregrada u kojima se stave lekovi, u svakoj pregradi bi išla doza za nedelju dana. Nakon toga, uz pomoć aplikacije na telefonu, odredi se koja pregrada, koliku dozu lekova i u koje vreme izbacuje. Biće tu i bočica u koju će ispadati lekovi i sve će biti, da tako kažem, na izvolte, da osoba slučajno ne pogreši i ne prekorači dozu. Kutija će signalizirati i svetlosnim i zvučnim signalima, dešava se da starije osobe slabije vide ili čuju, da treba da se popije lek. Kada se uzme lek, aplikacija na telefonu signalizira da je lek popijen”, priča Marko Ilić.

Kada budu završili sa razvojem “pametne kutije”, kažu da imaju u planu da razviju i “pametne narukvice”.

“Pametna narukvica će imati tri funkcije. Prvo, bila bi povezana sa pametnom kutijom i signalizirala kada lek treba da se popije. Drugo što smo zamislili je GPS praćenje, jer se često desi da se dementne osobe izgube kada izađu negde. Treća stvar jeste da može da prati vitalne funkcije, kao što je puls na primer. Sve će to moći da se prati, takođe, pomoću aplikacije”, ističe Marko.

Pored svega toga, dodaju članovi tima “Take care”, u planu imaju da razviju i sistem “pametnih utičnica”, koje bi kontrolisale uređaje u kući.

“U suštini prvobitno je cela ideja nastala od toga, čitali smo nekoliko članaka, gde su stari ljudi zaboravili da isključe šporet, peglu, neki lako zapaljivi uređaj. Došli smo na ideju da napravimo pametnu utičnicu, uz pomoć koje će moći, preko aplikacije, da se kontroliše uređaj koji je u nju priključen”, kaže Vojislav Dimitrijević, jedan od članova tima “Take care”.

Da bi “pametna kutija” obuhvatala sve potrebe korisnika, kažu Marko i Vojislav, trenutno rade istraživanje gde će uvideti da li i šta treba dodati kako bi što bolje koristila starim osobama i njihovim starateljima. Oni ujedno pozivaju i sve zainteresovane da učestvuju u istraživanju i popune anketu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRHIqXuJM4IfwgS0vVK_yRA8zkR9XJ2jJFk5gNqpsCzsio7A/viewform

Nakon toga, dodaju, krenuće da razvijaju dalje svoje ideje kako bi došli do “pametne kuće”.

“Nije nam ideja da pametna kuća bude luksuz, kao što mnogi to danas imaju, već da ima taj socijalni deo. Da sve što napravimo bude od stvarne pomoći nekome”, istakao je Marko Ilić.

Ideja o “pametnoj kutiji” ušla je u prvih 10 najboljih ideja na SIA (Social Impact Award) takmičenju, na kome učestvuje ekipa niških studenata Elektronike “Take care”.

“Suština takmičenja je podrška mladim talentima i njihovim idejama koje će doprineti društvu. U finale ulazi deset najboljih ideja. Nakon toga sledi proces “inkubacije” u toku koga se radi na razvoju biznis ideje, dobijamo mentore, koji su među najuspešnijima u svojim oblastima. Poenta je da se na kraju izaberu tri najbolje ideje koje dobijaju novčanu nagradu za podstrek i kao vetar u leđa da se pokrene dalji razvoj i doprinos društvu”, ističe Vojislav Dimitrijević.

Jedan od kriterijuma koji će odrediti najbolje tri ideje je i glasanje. Članovi tima “Take care” ističu da svi oni kojima se dopada njihova ideja, mogu glasati na: https://serbia.socialimpactaward.net/?fbclid=IwAR1BchGNacX5jODOKB6AQ78Z516jvpQh9J8cF_qIwPfL3ODj4oA-VTvBevY

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com