DruštvoKultura

Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”

U organizaciji Eparhije niške i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija, u Nišu će od 16. do 19. juna u Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu, nastupiti devetnaest horskih ansambala iz deset zemalja.

 

 

Foto: Z. S.

„Cilj samog festivala je promocija Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje obeležavanje osam vekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći če da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, izjavila je Sara Cincarević

Pored Niša, horski umetnici nastupiće i u nekoliko gradova u Srbiji. Tri koncerta biće održana u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, dok će se već sutra 14. juna u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Novom Beogradu održati festival gde će pevati hor iz Meksika. Gosti festivala čuće se i u Leskovcu, Vranju i po prvi put ove godine u crkvi Svetog Arhađela Mihaila na Kosovu i Metohiji, gde će hor iz Poljske održati koncert.

Foto: Z. S.

„Hor iz Poljske dolazi sa Konzervatorijuma „Frederik Šopen“ i on će nastupiti druge festivalske večeri, a svakako „zvezda“ festivala, jeste arhimandrit Nikodimos Kabarnos iz Atine, poznat po izvođenju vizantijske pravoslavne muzike“, rekao je istaknuti član i solista hora „Branko“, Hadži Jakov Milutinović.

Na svečanom zatvaranju 19. juna, u vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči će nastupiti (200 učesnika ) NCPD „Branko“, hora RTS-a, hora „Coro Normalista“, Moskovskog sinodalnog hora i Simfonijskog orkestra RTS-a – Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com