Kultura

Šesnaesto takmičenje mladih za najbolje izvođenje pesme na francuskom

Francuski institut u Srbiji organizuje 16. takmičenje za frankofonu pesmu, a rok za prijavu kandidata je do 20. januara.Kao i svake godine takmičenje se odvija u dve etape. Regionalne selekcije biće održane 2. marta u Beogradu, Kladovu, Nišu i u Novom Sadu. Finale će biti organizovano u Nišu, u nedelju 24. marta.

Takmičenje se odvija u kategorijama juniora, od 13 do 17 godina, i seniora od 18 do 28 godina, i otvoreno je isključivo za pevače amatere pod uslovom da su učili ili uče francuski jezik i da nemaju državljanstvo jedne od frankofonih zemalja.

Svaki grad koji organizuje regionalne selekcije šalje četiri odabrana kandidata u finale, po dva iz obe kategorije.

Pesmu koju će učesnik izvesti mora biti na francuskom jeziku, a veća pažnja će biti posvećena pesmama koje su frankofone poreklom, u odnosu na aktuelne engleske pesme koje se prevode na francuski jezik. Žiri će posebnu pažnju obratiti na pesme koje nisu iz opusa Lare Fabian, Selin Dion, Patrisije Kas i Indile.

Učesnicima regionalnih selekcija i finala organizator obezbeđuje muzičku pratnju jednog ili više muzičara. Muzičari će učesnike pratiti na klaviru tokom regionalne selekcije, a ceo orkestar će svirati tokom finala. Dueti nisu dozvoljeni, kao ni matrice.

Žiri koji će ocenjivati takmičare čine profesionalci iz oblasti muzike i francuskog jezika. Ocenjivaće se interpretacija, kreativnost, izbor pesme, vokalne sposobnosti, izgovor francuskog jezika i ponašanje na sceni.

Prva nagrada za juniore je odlazak u Tunis. Ambasada Tunisa u Srbiji obezbeđuje prevoz, boravak za dve osobe kao i ulaznice za jedan od festivala. Prvu nagradu za kategoriju seniora obezbeđuje Ambasada Egipta u Srbiji, a nagrada je prevoz i boravak u Egiptu za dve osobe tokom 2019. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com