Društvo

Sertifikat preduzetnici iz Niša koja se bavi ručnom izradom medenjaka

Savetnik ministra Marko Rovčanin na konferenciji „Srpska privreda - čuvar vekovne tradicije": Štitimo stare i umetničke zanate od zaborava

Konferencija „Srpska privreda – čuvar vekovne tradicije”, na kojoj su preduzetnicima dodeljene svečane forme sertifikata Ministarstva privrede, održana je danas, a prisutnima se na samom početku obratio savetnik ministra privrede Marko Rovčanin.

 

„Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast da vam se obratim u ime ministra, gospodina Radeta Baste, i da otvorim ovaj skup na kojem će biti uručene svečane forme sertifikata za proizvode starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, koje izdaje Ministarstvo privrede, sa ciljem podrške očuvanju i razvoju ovih zanata i poslova, kao i priznanja i podrške, pre svega zanatlijama, ali i drugim privrednim subjektima i udruženjima, koji svojim izuzetno vrednim radom, znanjem i predanošću čuvaju zanate od zaborava”, poručio je Rovčanin.

Kako je naveo, podrškom očuvanju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, mnogi tradicionalni zanati štite se od zaborava, neguju i prenose kroz generacije „sa kolena na koleno“, kao vid porodične tradicije.

„Posebno nas raduju saznanja da su sertifikati, kojima su omogućene brojne olakšice, zaživeli, te da su sertifikovane zanatlije dobile zapaženiji status na tržištu, u vidu dobijanja novih poslova u zemlji i regionu, priliku za međusobno povezivanje i upoznavanje, kao i mogućnosti dodatnih obuka”, podvukao je Rovčanin.

Savetnik ministra Baste je potom uručio svečanu formu sertifikata preduzetnici Dušani Đorđević iz Niša koja se bavi ručnom izradom medenjaka.

„Sertifikat mi je omogućio da se bavim onim što me ispunjava. Omogućio mi je da budem i mama i preduzetnica. Doneo mi je puno uspešnih saradnji. Još jednom bih htela da se zahvalim celom timu Ministarstva privrede koji je od ulaska u proceduru, pa do samog dobijanja sertifikata uvek bio na raspolaganju za sva pitanja i smernice“, poručila je preduzetnica iz Niša.

Ministarstvo privrede jedini je organ državne uprave u Republici Srbiji koji je nadležan za sertifikaciju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i pravilnikom kojim se određuju poslovi koji se smatraju starim i umetničkim zanatima i poslovi domaće radinosti, kao i njihova sertifikacija.

Na današnji dan, u registar je upisano preko 1000 preduzetnika i drugih sertifikovanih privrednih subjekata iz ove oblasti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com