Kultura

Serija „Konstantinovo raskršće“ čeka proleće naredne godine

Snimanje serije „Konstantinovo raskršće“ koje je trebalo da počne ovog meseca, odloženo je za proleće naredne godine.

Scenario je urađen prema istoimenom romanu niškog autora Dejana Dekse Stojiljkovića.

Bilo je planirano da ovog meseca krene snimanje. Međutim, desila se korona, pa je pomereno za proleće sledeće godine. Radi se punom parom, prave se planovi za setove, studio, biraju se glumci, itd. Veliki je to i skup posao“, kaže Stojiljković.

Seriju producira internacionalna produkcijska kuća “Firefly“ koja je radila serije “Tajkun” i “Klan”, a adaptaciju romana u scenario uradio je Đorđe Milosavljević.

Planirano je deset epizoda, mada može da se desi da to ne bude samo jedna sezona, možda tri, ali o tom potom, da krene snimanje prve, pa ćemo videti. Prema scenariju pilot epizode, koju sam video, serija ima potencijala da bude plasirana i na strano tržište. Uostalom, dobar deo dijaloga biće na nemačkom ili engleskom, pa se sve to nekako nameće samo od sebe“, navodi Stojiljković.

Foto: Dejan Stojiljkovic

Ideja da se po romanu „Konstantinovo raskršće“ snimi film rođena je u godini njegovog objavljivanja i kada je postao najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji.

Bilo je mnogo ponuda, ali nijedna nije realizovana. Mislim da je vreme bilo odličan saveznik romanu, koji je od rado čitane, nagrađivane i prevođene knjige, preko strip adaptacije stigao do svoje ekranizacije. Zaokruženo je prvih deset godina romana“, ističe Stojiljković.

Foto: Laguna.rs

Radnja „Konstantinovog raskršća“ odigrava se u poslednjim danima Drugog svetskog rata u Srbiji, u Nišu. Na raskršću istorije i raskršću blatnjavih i krvavih balkanskih puteva, dešava se masakr nad nemačkim vojnicima. Jedan bavarski plemić, jedan SS oficir i jedan četnički oficir, posegnuće za tajnama koje ne smeju biti otkrivene i spoznati sopstvenu sudbinu u ratu kakav se ne pamti i u potrazi koja donosi večno prokletstvo. Samo jednom od njih suđeno je da spozna pravu istinu. Vampiri, arijevski mistici, nacisti, partizani i četnici, ilegalci i agenti stranih tajnih službi, gatare i okultisti, obični ljudi koji pokušavaju da u vremenu zla sačuvaju goli život… I rimski car, rođeni Nišlija, koji je promenio tok istorije.

Roman prvenac Dejana Stojiljkovića, „Konstantinovo raskršće“, autoru je 2009. godine doneo nagradu „Miloš Crnjanski“, kao i “Svetosavski pečat”, nagradu za negovanje i afirmaciju književne tradicije Niša.

Ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu i u uži izbor za nagradu „Isidora Sekulić“, a takođe, bio je nominovan i za dve međunarodne nagrade, našao se u širem izboru za nagradu IMPAK, a nominovan je kao srpski kandidat za nagradu „Balkanika“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com