Društvo

SENAT UNIVERZITETA U NIŠU PREDLOŽIO: Za budžet 3293 mesta na 14 fakulteta

Senat Univerziteta u Nišu je dostavio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje mišljenje o broju studenata koji bi u narednoj akademskoj godini trebalo da studiraju o trošku države, a za 14 fakulteta koliko ih je na spisku niškog Univerziteta, taj broj je 3293.

Prema rečima profesora dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu, gotovo da nema promena u predloženom broju budžetskih studenata u odnosu na prošlu godinu.

dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

„Broj je gotovo isti kao i prošle godine, a sada smo samo dodali i broj brucoša koji će nastupajuće akademske godine biti druga generacija studenata na Poljoprivrednom fakultetu“, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić. „Konačnu odluku o tome koliko će studenata na fakultetima niškog Univerziteta biti na budžetu doneće Vlada Republike Srbije, ali se iskreno nadamo da će neće biti većih promena budući da se Senat u donošenju predloga vodio realnim potrebama fakulteta“.

I ove godine Elektronski fakultet UN upisaće najviše studenata na budžetu, 480, što je u skladu i sa iskazanim potrebama tržišta rada. Na drugom mestu pro broju predloženih budžetskih studenata nalazi se Filozofski fakultet sa 370 mesta, a potom sledi Prirodno-matematički fakultet sa predloženih 339 mesta.

Ekonomski fakultet UN, upisaće, koliko to bude odobreno, 330 budžetskih studenata, a Medicinski fakultet 300. Nešto manje studenata na budžetu, 280, moćo će da upiše Pravni, a 270 Mašinski fakultet, dok bi Građevinsko-arhitekstonski fakultet moglo o trošku države da upiše 240 kandidata.

Fakultet zaštite na radu planira da upiše 200 budžetskih studenata, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja 140, Tehnološki fakultet u Leskovcu 120, a Pedagoški fakultet u Vranju 110 budžetskih studenata.

Foto: V.P.

„Senat je doneo i odluku o broju studenata koji školovanje na osnovnim akademskim studijama u prvoj godini plaćaju sami“, dodaje profesor dr Vlastimir Nikolić. „To je odluka koju donose sami fakulteti, ali je i ovaj broj ostao u granicama ptošlogodišnjeg broja“.

Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu moći će da se upiše 1710 samofinansirajućih studenata, odnosno, toliko je mesta predviđeno za njih. Samofinansirajućih studenata nema samo na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com