Zdravlje

SEMINAR ZA TRUDNICE : Buduće majke najviše interesuje bezbolni porođaj

U okviru svoje pronatalitetne politike u ovoj godini, Gradska opština Medijana podržala je održavanje besplatnog seminara za trudnice iz Niša pod nazivom „Trudnoća je dar“.

Seminar su vodile poznatate voditeljke RTS-ov kviza “Slagalica, Kristina Radenković, majka jedne devojčice i Marija Veljković, majka troje dece, pa je i interesovanje budućih mama bilo veliko. Tokom seminara buduće mame slušale su i izlaganja stručnih predavača, doktora Dušana Simića, ginekologa akušera, doktora Vladana Stankovića, anesteziologa i Slađane Crvenkov, više medicinske sestre. Seminar je bio prilika dabuduće mame saznaju kako da se pripreme za porođaj, kao da prođu kroz jedan od stresnijih događaja u životu svake žene i posvete se bebi po izlasku iz porodilišta.

“Trudnice danas najviše interesuje bezbolni porođaj. Ja sam anesteziolog i sve je veći broj trudnica koje dolaze upravo sa tim interesovanjem kako sebi da olakšaju taj čin. Svake godine je veći procenat trudnica koje žele bezbolan porođaj, naročito u Niškom porodilištu. Do pre par godina to je bilo skoro zanemarljivo , jedan do dva procenta. Prema najnovijim podacima do oktobra meseca taj procenat je oko 20 posto”, naveo je dr Vladan Stanković specijalista anesteziolog na Klinici za Ginekologiju Kliničkog centra Niš koji je na seminaru odgovarao na pitanja koja su najviše zanimala buduće mame.

Podrška trudnicama su na seminaru “Trudnoća je dar” bile su i TV voditeljke Kristina Radenković i Marija Veljković.

“Pre dve godine pokrenule smo youtube kanal koji se bavi savetima o trudnoći, i to iz naših ličnih iskustva . Mi nismo eksperiti već samo mame. Shvatile smo da treba više ovakvih dešavanja, edukacija trudnica zvog oslobađaanja straha od porođaja. Edukaciju drže lekari. Ovo je druga sezona ovog seminara za trudnice. Svugde smo divno dočekani . Ovde nam je izašla u susret opština Medijana i veoma smo zahvalni zbog toga” rekla je jedna od organizatorki Marija Veljković.

Kristina Radenković dodaje da je ženama potrebna podrška u trenutku kada očekuju bebu, a seminari ove vrste su svojevrsno ohrebrenje za njih. Do sada je u Srbiji održano šest ovakvih seminara.

“Bili smo dva puta u Beogradu, dva puta u Novom Sadu , prošle godine u Zaječaru, sada u Nišu. Dosadašnja iskustva su predivna, trudnice uživaju u predavanjima . Četiri sata predavanja od stručnjaka , i svako ko prati naš youtube kanal može sa nama da se druži. Akcenat je na stručnim predavačima kako bi se žene oslobodile straha od porođaja. Pitaju sve što ih muči”, kaže Kristina Radenković.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić kaže da najveća niška opština ovu godinu završava u znaku podrške Vladi Srbije i politici predsednika Aleksandra Vučića a u borbi protiv bele kuge i povećanju stope nataliteta u državi.

“Medijana je imala niz akcija koje su značile podršku majkama i porodicama uopšte, ali ovakav seminar nismo imali, i to je razlog što smo odlučili da podržimo njegovo održavanje”, rekao je Kocić, uz napomenu da će i u narednoj godini ova opština nastaviti sa istom politikom u ovoj oblasti, ali sa novinama.

Seminar je bio prilika za upoznavanje budućih mama sa akcijama koje niška Medijana realizuje u cilju podrške proširenju porodice pod nazivom „Medijana za bebu više“, kao što su kartica sa popustom, Škola roditeljstva u niškom Domu zdravlja, Klub mama, izdvajanjima za treće dete u porodici od 120.000 dinara i prvu bebu u nedelji.

Na seminaru je naglašeno da su vrata Gradske opštine Medijana otvorena svim bračnim parovima koji žele da se ostvare kao roditelji a potrebna im je neka vrsta podrške, pre svega za vantelesnu oplodnju koju opština pomaže sa 200.000 dinara za parove koji ispunjavaju uslove za to. Nišlijke koje su prisustvovale predavanju szanale su da je Gradska opština Medijana dobitnik „Ponosne kolevke“, Pokreta za decu tri plus iz Čačka, po brizi za pronatalitetnu politiku za porodice sa troje i više dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close