Merošina

Selo u kom je službovao “Tatko”

Turci su ovim krajem vodili neku lepu Srpkinju da je udaju  za nekog agu. Zastali su kraj jednog izvora da odmore, devojka je videvši svoj odraz u vodi sama sebi rekla „Lepa ja, jadna ja“. Ne želevši da uda za Turčina  nagrdila je svoje lice  tu kod izvora, a njeni pratioci su je zbog toga ubili. Tako je po njenim rečima „Lepa ja“nastalo ime sela Lepaja.

Prvi stanovnici sela pretežno su se bavili ovčarstvom, neki su imali i stada od stotinak ovaca. Ovčarstvo je naglo zamrlo nakon Drugog svetskog rata, a stanovništvo se počelo baviti vinogradarstvom i kasnije voćarstvom, odnosno predežno gajenjem “Oblačinske višnje”.

U selu je nekada bilo puno kalemara, kovača potkivača i stolara, a današnje stanovništvo uglavnom radi u fabrikama i obrađuje zemlju za sopstvene potrebe.

Na Lepajskoj reci postojale su tri viodenice sa po jednim kamenom i mogle su da melju samo u vreme većeg vodostaja. Vlasnici vodenica su bili Pešići iznad sela, Ilići u sred sela i Stojkovoći ispod sela. Do pre skoro 30 godina postojao je i mlin u Lepaji , koji je radio u sastavu oblačinske zadruge.

Crkva Svetog Simona Monaha u Lepaji, foto Niške Vesti

Na mestu današnje crkve Svetog Simona Monaha postojala je neka bogomolja još iz perioda pre Turaka, pa se veruje da je ovde bilo naselje možda još u antičkom dobu. Izgradnja današnje crkve započeta je 1989. godine, a završena je pre par godina. U sklopu crkve podignut je i zvonik.

Na bregu pored crkve nalazi se spomenik borcima palim u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu. Na četvrtoj,  južnoj, strani spomenika uklesan je tekst koji govori o bugarskom zlodelu 1943. godine. Bugari su te godine zapalili školu i stotinak kuća. U ovom selu pre rata učitelj je bio narodni heroj Nikodije Stojanović Tatko.

Osnovna škola u Lepaji, foto Niške Vesti

Danas u selu postoji četvorogodišnja škola.

Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Merošina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com