Društvo

SELO SEČANICA: Višemilionske dugove za vodu nema ko da plati!

Višemilionski dugovi za vodu u selu Sečanica u opštini Crveni krst, stari su više od 18 godina i glavni su razlog zašto ovo selo nije u potpunosti u sistemu JKP Naissus. Česti kvarovi na pumpnim stanicama uzrokuju nestašicu vode, što se direktno odražava na poslovanje seosko- turističkog domaćinstva Maje Cvetanović koja je pre četiri godine došla iz Slovenije u nameri da razvije seoski turizam. Iz opštine Crveni krst kažu da su najveći dužnici Predškolska ustanova “Pčelica” i OŠ “Branislav Nušić”, a u JKP Naissus potvrđuju da je dug za vodu ovog sela čak 22.77.282,43 dinara.

Englezi, kupajte se u Moravi

Kada se pre četiri godine Maja Cvetanović doselila iz Ljubljane u selo Sečanicu, gde je odlučila da osnuje seosko turističko domaćinstvo, nije ni slutila da će imati probleme koji su neshvatljivi za 21. vek.

Po njenim rečima, jedan od problema bio je odvoz smeća i on je nedavno uspešno rešen, ali redovno vodosnabdevanje još uvek nije, jer su česti kvarovi na vodovodnoj mreži koju u selu ne kontroliše JKP Naissus.

“Veliki mi je problem kako objasniti turistima iz Engleske da nema vode. Pa, valjda su voda i struja osnovne tekovine civilizacije. Kažu “neka se kupaju u Moravi, blizu je”, kaže ova preduzetnica.

Seoski turizam bez vode

Odogovor na pitanje kada će biti rešen problem vodosnabdevanja u ovom selu potražili smo u JKP Naissus i opštini Crveni krst na čijoj se terioriji nalazi selo Sečanica.

Ograničena nadležnost JKP Naissus

Sečanica se snabdeva vodom iz gradskog vodovoda, međutim, kako nam je potvrdila služba za odnose sa javnošću, ovo preduzeće je nadležno za dovođenje vode do glavnog seoskog vodomera koji se uredno očitava svakog meseca. U maju je potrošnja vode u selu iznosila 3791 kubik, u junu 3890.

Međutim, seoska vodovodna mreža nadležnost je Saveta građana, koji brine o održavanju pumpnih stanica, kvalitetu vode, očitava individualne vodomere u domaćinstvima i naplaćuje utrošak vode.

Računi za vodu, po domaćinstvu, kreću se od par stotina dinara do par hiljada mesečno, ali je problem što se neredovno izmiruju, pa je procenat naplate već godinama između 25 i 30 odsto.

Da bi ovo selo bilo kompletno u sistemu JKP Naissus, potrebno je da se izmire dugovi za vodu koji ovog trenutka iznose 22.775.282,43 dinara.

Budući da Sečanica nije jedino selo koje ima velike dugove za vodu, na sednici Gradskog veća, održanoj aprila 2014. godine, odlučeno je da se ovaj dug prepolovi, to jest umanji za 45,1 procenat. Sa tim umanjenjem, danas dug meštana Sečanice prema gradskom Vodovodu iznosi neverovatnih 13.522.221 dinar.

U JKP Naissus navode da je potrebno potpisati sporazum o preuzimanju duga, što selo još nije uradilo.

Od sedam sela koja su obuhvaćena odlukom Gradskog veća o otpisu dela duga, samo su tri potpisala ugovore i u njima je JKP Naissus već preuzeo brigu o vodovodnoj mreži.

Problem velikih dugova za vodu postoji i u selu Krušce, Hum i G. Matejevcu, a uspešno je rešen u Mramoru, Knez Selu i Čamurliji, tvrdi služba za odnose sa javnošću JKP Naissus.

Opština Crveni krst – najveći dužnik “Pčelica”

Većnik u GO Crveni krst, Branko Đorđević, koji je resorno zadužen za komunalne probleme, kaže da zna da je dug za vodu razlog zašto JKP Naissus još uvek nije preuzela kompletnu brigu o vodosnabdevanju u Sečanici.

On kaže i da opština povremeno interveniše kada dođe do havarija na pumpnim stranicama. Kako meštani ne bi ostali bez vode, nedavno su platili popravku jedne pumpne stanice u visini od oko 100 hiljada dinara.

Branko Đorđević, većnik GO Crveni krst

U izjavi za Niške Vesti Đorđević kaže da su najveći dužnici Predškolaska ustanova “Pčelica” koja je u ovom selu imala takozvanu letnju školu u prirodi u koju su se 1999. godine uselile izbeglice, njih oko stotinu.

“U tom periodu nastaju i najveći dugovi za vodu koje niko nije izmirivao. Izbeglice su imale plastenike, zalivale bašte”, objašnjava.

Dodaje i da je kontaktirao, sada već bivšeg direktora “Pčelice” Zorana Jonića, u pokušaju da ga obavesti da je to dug njegovog preduzeća, ali Jonić to nije prihvatao .

Opština Crveni krst pokušala je da u isplatu dugovanja uključi i Sekretarijat za izbeglice, međutim, ni kod njih nije bilo razumevanja.

Po Đorđevićevom saznanju “Pčelicin” dug trenutno iznosi oko 5 milona dinara, a veliki dužnik je i seoska četvorogodišnja Osnovna škola “Branislav Nušić” koja nikada nije plaćala vodu, pa trenutno duguje oko 2 miliona dinara.

Rešenje: reprogram dugova uz odloženo plaćanje

Branko Đorđević kaže da su u opštini Crveni krst svesni situacije i da su u cilju rešavanja problema vodosnabdevanja oformili Radnu grupu sa ciljem da Gradskom veću dostavi preporuke kako bi se problem dugova za vodu u nekoliko niških sela rešio.

“Problem postoji i u opštini Pantelej, pa su u ovoj Radnoj grupi i predstavnici te opštine. Radna grupa je do sada imala tri sastanka i pre oko nedelju dana dostavili smo preporuku Gradskom veću za koju se nadamo da će biti izglasana. Naša preporuka je da se ovim selima omogući reprogram dugova uz odloženo plaćanje”, kazao je Đorđević.

Po njegovim rečima, to bi po domaćinstvu u Sečanici iznosilo oko 500- 600 dinara mesečno, naravno plus iznos računa za redovnu potrošnju.

“Najveći problem u Sečanici je letnja škola u prirodi koja je u vlasništvu “Pčelice”, a ona ne priznaje dugove”, zaključio je Đorđević.

Inače, opština Crveni krst zauzima površinu od  181,53 km, sa 33.452 stanovnika. Strukturu čine 23 seoske i 3 gradske jedinice mesne samouprave, a spada u komunalno najnerazvijenije u Nišu, jer na oko 45 procenata teriotorije nisu rešena pitanja vodovoda i kanalizacije.

mapio.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com