Društvo

Selo Krušce u redovnom održavanju vodovodne mreže?

U prigradskim i seoskim naseljima Gradske opštine Palilule i dalje je veliki problem održavanja i izgradnja vodovodne, kanalizacione i putne mreže. Razgovor o primeni postojećeg modela  partnerstva Saveta građana sa JKP Naisus, ovih dane je otpočeo i u selu Krušce. 

Pojedina seoska naselja u opštini imaju lokalne seoske vodovode koji nisu priključeni na gradski vodovod i o ispravnosti brinu sami meštani.

U cilju zaštite zdravlja stanovnika u ovim selima, ostvaruje se aktivnost na rekonstrukciji postojeće mreže i dogovor sa JKP „Naisus” o preuzimanju održavanja celog vodovodnog sistema.

Žitelji Gabrovca i Mramora pre skoro dve godine stavili su potpise na Ugovor kojim briga o seoskom vodovodu prelazi u nadležnost Javno komunalnog preduzeća Naisus.

Ovim ugovorom, JKP Naisus nije  preuzeo vlasništvo nad seoskim vodovodom, već samo staranje o mreži i kvalitetu vode. Smanjeni su gubici, koji su iznosili čak i do 60 odsto.

Razgovor o primeni postojećeg modela  partnerstva Saveta građana sa JKP Naisus, ovih dane je otpočeo i u selu Krušce.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale u prvom susretu sa meštanima objasnio je da su stvoreni povoljni uslovi da stanovnici sela ove godine u potpunosti reše snabdevanje svojih domaćinstava zdravom pijaćom vodom.

Grad Niš, opština Palilula i JKP Naisus u saradnji sa Savetom građana Krušca, kroz partnestvo, obezbediće i rešavanje problema dela zaostalog duga za vodu.

Podrška stanovnicima sela, u drugoj visinskoj zoni, koji  nisu bili u mogućnosti da koriste postojeću vodovodnu mrežu pre nekoliko godina, takođe nije izostala. Opština Palilula je tada donirala jednu cisternu ovom selu i omogućila potrebnu izolaciju bazena.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje opština Palilula je obezbedila čišćenje i dezinfekciju rezeorvara-bazena za vodu, kako bi upotreba vode za piće sa ovog vodovoda bilo bezbedno.

Partnerstvom sa JKP Naisus, uz veoma povoljne ugovorne obaveze, obezbedilo bi se kvalitetno i sigurno održavanje vodovodne mreže i što je najvažnije snabdevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće.

(D.Vidojković) tekst i fotografije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com