Merošina

Selo Krajkovac u opstini Merošina, neotkriveni biser turizma

Na obroncima malog Jastrepca

Krajkovac, jedno od retkih sela u Srbiji koje ima svoj internet portal. Da se očuva, da se ne zaboravi, mesto, kultura, tradicija… Sve sakupljeno i stavljeno na jedno mesto www.krajkovac.rs.  Prirodna bogatstva ovog sela trebalo bi da se pametno iskoriste u pravcu razvija seoskog turizma.

Ono po čemu je ovo selo prepoznatljivo jeste planina Mali Jastrebac, Krajkovačko jezero, zemunica Nikodija StojanovićaTatka – „Tatkova zemunica“u kojoj je poginuo ovaj narodni heroj i manastir Svetog Jovana iz 14. veka.

Nikodije Stojanović – Tatko rođen u Staroj Božurni 1912. godine, bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Poginuo 1942., za narodnog heroja proglašen 1949. godine.

Na područiju zemunice nalazi se i izgrađeni spomenički kompleks sa skulpturama autora Aleksandra Šakića, akademskog vajara.

Manastir svetog Jovana iz 14. veka

Krajkovačko jezero nalazi se na oko 2 i po kilometra severozapadno od sela Krajkovac, u opštini Merošina. Jezero je naziv dobilo upravo po ovom selu, koje predstavlja najbliže naseljeno mesto i jedno je od omiljenih izletišta u nišavskom okrugu. Jezero ima oblik velikog, latiničnog slova L.

PREDLAŽEMO DA POSETITE

Selo Krajkovac nalazi se na 24 kilometra od Niša, u podnožju Malog Jastrepca. Poreklo imena nije poznato, kao što nije poznato ni koliko je staro. Po rečima istoričara, postoji u Dubrovniku jedan zapis iz 14.veka u kome se pominje manastir Sveti Jovan Krstitelj nedaleko od Krajkovca. U tom dokumentu piše da je Dubrovnik trgovao sa monasima iz ovog manastira, što potvrđuje tezu da je ovo selo postojalo još u srednjem veku. Na žalost, nije poznato kojom robom se trgovalo i koliko ljudi je živelo oko manastira, u samom selu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com