Merošina

Selo doseljenika – Dešilovo

Dešilovo je staro selo koje je postojalo još pre dolaska turaka na ove prostore. U srpsko-turskim ratovima je bilo spaljeno, a stanovništvo je izbeglo. Nakon oslobođenja prva se naselila romska porodica Uskić, koja je danas Cekić. Oni su bili muslimanske vere i bavili su se kovačkim zanatom, a za njima i ostali sa svih krajeva naše zemlje.

Naselje je koncentrisano uz lokalni put Jugbogdanovac-Devča i na brdu na levoj obali Jugbogdanovačke reke. sa druge strane tog brda nalazi se mahala Zečevići, koju zovu u Đeren Dešilovo zbog toga što je bliža mahali Kandići u Đern-devči no selu Dešilovo.

Zečevići inače pripadaju crnogorskomplemenu Vasojevića, a u Dešilovo su se doselili 1911. godine. Pored doseljenika iz Crne gore ima i onih sa Vlasine, iz Crne trave, Kruševca , Aleksinca ali i iz Baličevca pa je sadašnja struktura stanovništva  preklom sa svih strana naše zemlje.

Dešilovo je struju dobilo 1961. godine, a asfaltni put 1978. Osim lokalnog puta ostale ulice nisu asfaltirane, već nasute tucanikom ili grebanim asfaltom.

Zgrada Mesne zajednice Dešilovo, foto Niške vesti

Na levoj obali Jugbogdanovačke reke  prema Devči 2012. godine je završena izgradnja crkve Svetog Arhangela Mihajla.  Crkva je podignuta na mestu koje je  još 1938. godine upisano kao crkvište u geodetskim kartama. Tamo su se pre gradnje crkve vršili verski obredi kod velikih hrastova, tu se sekao slavski kolač i priređivane zajedničke gozbe na dan Svetog Arhangela Mihajla, koga većina domaćinstava u Dešilovu slavi kao krsnu slavu.

Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Merošina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com