Društvo

Selimir Marković, domaćin Čegra – dobitnik nagrade „11. januar“

„Više od 30 godinа čuvа spomenik nа Čegru, bez nаknаde. Godinаmа besedi o vаžnom istorijskom dogаđаju u Prvom srpskom ustаnku. Ove godine nа Čegru dočekаće šestohiljаditog gostа.

Svu decu sа Čegrа isprаćа porukаmа: „Rаtujte knjigom, sportom, kulturom, nаukom i kаd porаstete borite se protiv dvа nаjvećа srpskа neprijаteljа: srpske nesloge i bele kuge″.

Za trideset godinа volonterskog rаdа nа Čegru nаpisаo je knjigu „Čegаrski bol″, u izdаnju Nаrodnog muzejа Niš, kojа je doživelа nekoliko izdаnjа i koju je put svetа ponelo više hiljаdа ljudi“, ovim rečima predstavljen je na nedavnoj dodeli nagrade „11. januar“ Selimir Marković (74) domaćin spomenika na Čegru.

Na svečanoj sednici Skupštine grada održanoj u Svetosavskom domu rečeno je takodje da je Marković kao čuvar baštine našeg kulturnog i istorijskog nasledja koje prevazilazi lokalni karakter, dostojan prestižne nagrade „11. januar“.

Marković je jedan od ovogodišnjih dobitnika najznačajnijeg gradskog priznanja, nagrade „11. januar“, a ovo priznanje uručeno je još i nekadašnjem rektoru Radoslavu Bubnju, u pojedinačnoj kategoriji, i u kategoriji kolektiva OŠ “Radoje Domanović”, Folklornom ansamblu “Oro” i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Marković je primajući značajno priznanje istakao da to predstavlja krunu njegovog rada, zbog čega se i on i njegova porodica neizmerno raduju.

„Nisam sam na Čegru, tamo sam sa mnogima od vas. Nikada neću zaboraviti nekadašnjeg direktora Narodnog muzeja Bogomira Stankovića i njegovo preosveštvenstvo patrijarha Irineja jer su me oni posadili na Čegru, na čemu sam im neizmerno zahvalan. Treći čovek koji je mnogo učinio za mene i za promociju spomenika na Čegru je Mile Ilić. Takodje ni jednog trenutka nisam bez podrške Vojske Srbije. Sve ovo vreme daju mi podršku i meštani Kamenice, Matejevca i okolnih sela. Novinare niko ne spominje, ali ja hoću. Novinari su ispratili sve važne dogadjaje na Čegru i sve moje rezultate“, istakao je Marković na dodeli nagrade.

Marković je invalidsku penziju stekao u Elektronskoj industriji, a kao volonter već tri decenije čuva spomenik na Čegru. Domaćin spomenika na Čegru postao 1989. godine u vreme proslave 180 godina bitke u kojoj su hrabro poginuli sprski vojskovodja Stevan Sindjelić i 3.000 resavskih junaka.

“Tadašnji direktor Narodnog muzeja Bogomir Stanković me je zapazio kao dobrog govornika i predložio za domaćina kompleksa na Čegru. Od tada moja porodica i ja neprekidno brinemo o spomeniku i i čitavom kompleksu koji se prostire na dva hektara”, istakao je Marković.

Prema njegovim rečima Čegar godišnje obidje oko 20.000 posetilaca, tako da bi ove godine trebalo da dočeka šestohiljaditog gosta.

„Moja sedmočlana porodica se izdržava od toga što mi ponešto plate turističke agencije koje dovode turiste na Čegar i od moje nevelike invalidske penzije. Nagrada koju sam dobio sastoji i od novčanog dela od 100.000 dinara, to je prvi put da dobijem novac iz budžeta grada. Troje mojih unučadi dobiće deo novčane nagrade, a deo će nam poslužiti da živimo do proleća dok ne krenu posete Čegru“, rekao je Marković.

On je kazao da priželjkuje da neko od članova njegove porodice, sin ili snaja nastave da se brinu o Čegru i kada on ne bude više mogao, ali da ne budu volonteri kao on već da neko od njih bude zaposlen kao domaćin spomenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com