Društvo

Selfi u Parku prirode “Stara planina” je besplatan

Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode “Stara planina” stupila je na snagu pre mesec dana.

Njome je previđen cenovnik za određene aktivnosti u zaštićenom području, što je delimično pogrešno protumačeno.

Naime, pojedini mediji su pogrešno interpretirali stavke ove Odluke, a glavni nesporazum je nastao zbog fotografisanja u Parku prirode „Stara planina“. Zbog toga je reagovalo JP „Srbijašume“.

Apsolutno su netačni navodi medija da smo počeli da naplaćujemo fotografisanje posetilaca Parka prirode „Stara planina“. To je samo po sebi apsurdno i nelogično u današnje vreme kad svako od nas ima barem jedan mobilni telefon sa kamerom. Svaki posetilac Parka prirode „Stara planina“ može da zabeleži koliko god fotografija ili selfija hoće i da ih objavi i podeli sa svojim prijateljima na društvenim mrežama i za to nije dužan nikome ništa da plati. Naprotiv, nama je drago da ljudi posećuju ovaj Park prirode i da promovišu njegove lepote”, navode u svom saopštenju “Srbijašume”. 

Zakon predviđa da naknadu za fotografisanje i snimanje plaćaju isključivo lica registrovana za obavljanje delatnosti, odnosno lica koja će na osnovu tog snimka ostvariti neku zaradu. Naknadu će morati da plate svi koji u Parku prirode „Stara planina“ žele da snime film, seriju, reklamu ili fotografije koje će koristiti u reklamne svrhe. U tom slučaju slovo zakona je jasno – naknada za korišćenje lokacije mora da se plati.

Država je donela Odluku, a od nas se očekuje da je sprovedemo u delo. Kao upravljači Parkom prirode „Stara planina“ dužni smo da se pridržavamo zakona, i sav novac od naknada za korišćenje Parka prirode „Stara planina“ usmerimo za zaštitu, održavanje, razvoj, prezentaciju i unapređenje ovog područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode”, zaključuju u saopštenju iz “Srbijašuma”.

Prema Odluci naknada za kampere i kamp prikolice na godišnjem nivou iznosi 3.800 dinara po objektu. Postavljanje reklamnih i informativnih oznaka, osim saobraćajne i turističke signalizacije naplaćuje se 15.750, a postavljanje bilborda 35.000 dinara po metru kvadratnom. 

Snimanje filmova takođe, podleže plaćanju naknade za korišćenje prostora Parka prirode  – igrani filmovi 12.250 dinara po danu, dokumentarni 5.000, reklamni 20.000, a fotografisanje i snimanje zvučnih zapisa po 2.000 dinara dnevno. Korišćenje zaštićenog prostora u sportsko-rekreativne svrhe, za splavove i platforme košta 2.100 dinara po metru kvadratnom, dok naknada za auto-moto priredbe (reli, kvadovi, vožnja terenskim vozilima) iznosi 45.000 dinara po danu. 

Odluka predviđa naplatu naknada i u raznim drugim oblastima, poput saobraćaja, transporta, građevinarstva, telekomunikacija, energetskih delatnosti, vodoprivrede, rudarstva zanatstva, ugostiteljstva, lovno-turističke i vazduhoplovne usluge. Plaćanja ovih naknada oslobođena su deca predškolskog uzrasta, invalidi,  penzioneri sa najnižim primanjima, kao i lica koja žive i rade u zaštićenom području.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije 27. marta 2019. godine, a u primeni je od 5. marta, odnosno, osam dana nakon objavljivanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com