Društvo

Sela opštine Pantelej spremno čekaju sneg

Štaba za zimske službe održao je sastanak sa rukovodstvom gradske opštine Pantelej kako bi se precizno dogovorili oko održavanja i raščišćavanja puteva u zimskih uslovima na području svih pantelejskih sela kojih ima dvanaest. Kako se na sastanku čulo ovim selima je opština prethodnih godina obezbedila potrebnu mehanizaciju za ove namene. Ianče, opština Pantelej je jedina opština u Nišu koja je obezbedila raonike u svim mesnim zajednicama iz sopstvenih sredstava.

„Kada je u pitanju zimsko održavanje saobraćajnica znamo da „ sneg ume da iznenadi u sred zime“ a mi se pripremamo da ne bude tog iznenađenja. Nije ga bilo ni prošle godine. Važno mesto i uloga je mesnih zajednica. Sa njima dogovaramo kako ćemo da se organizujemo. Ko će da preuzme i da uključi svoj traktor i priključi raonike, ko će da obezbedi lance, gorivo. O tome dogovaramo sa članovima Štaba“, rekao je predsednik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević.

Negde jednim raonikom raspolažu po dve mesne zajednice koje su blizu, kao što je slučaj sa Gornjim i Donjim Matejecem potom, Malčom i Gornjom Vrežinom. To isto važi i za Oreovac i Pasjaču, Brenicu i Kamenicu. U ovim slučajevima jednim raonikom mogu da očiste sneg za dva dana. Tamo gde su udaljene, svaka mesna zajednica ima svoj raonik. Takav je slučaj sa Knez Selom, Cerjem, Vrelom i Jasenikom.

„Kod ovih sela nismo hteli da rizikujemo da u slučaju potrebe idu po magistralnom putu jer je to velika odgovornost i rizik . U selima stanovništno može uz ove raonike, barem one ulice u samoj mesnoj zajednici ili u samom selu, da očiste, da ne čekaju sve od grada. Moraju da se poštuju prioriteti prvog reda, a da se ne bi čekalo mi smo obezbedili raonike i naše mesne zajednice same mogu da očiste put do škole, ambulante, prodavnice, ne čekajući pomoć sa strane“, istako je Vasiljević.

Šef Štaba zimske službe grada Niša Svetislav Manić je istakao da primer Panteleja treba da slede sva sela u okolini Niša koja se nalaze na teritorijama drugih gradskih opština.

„Kada vide efekat koji je postignut u pantelejskim selima moraće, nadam se, da slede njihov primer i da obezbede sopstevnu mehanizaciju. To nisu velika sredstva jer se ne radi o velikoj i skupoj mehanizaciji, ali su mašine dovoljno kvalitetne da seoske puteve mogu da očiste kako treba“, rekao je Svetislav Manić.

On je dodao da u svakom selu treba pronaći ljude koji imaju dobre traktore , vučna vozila i da se , eventualno uz određenu nadoknatu njima poveri čišćenje snegom pokrivenih puteva”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com