Društvo

SEDNICA SAVETA ZA RAD SA OSOBAMA SA INVALIDITETOM: Promocija Vodiča o pravima i subvencijama

Predstavljanje štampanog vodiča o pravima osoba sa invaliditetom, utvrđivanje koordinatora i članova timova za ostvarivanje prava, kao i osnivanje nagrade za pojedince, koji pomažu osobama sa invaliditetom, teme su o kojima je bilo reči na sedmici gradskog Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

Na sednici su i verifikovani  koordinatori i timovi podrške osobama sa invaliditetom i usvojena inicijativa za dodeljivanje nagrade “Svetlost” pojedincima, koji doprinose poboljšanju položaja Nišlija sa invaliditetom.

“Ponosni smo na ovaj informator, koji je jedinstveno izdanje u Srbiji. Osim zakonskih prava, koje imaju sve osobe sa invaliditetom u Srbiji, u našem vodiču nalaze se i informacije o aktivnostima opština na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, udruženja, kao i primeri dobre, ali i loše prakse u radu sa ovim osobama”, kazao je Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

Informator je štampan u tiražu od 1.000 primeraka, a njegov sadržaj će biti dostupan i na sajtu Grada Niša.

Na jučerašnjoj sednici su izabrani i  koordinatori i članovi  timova za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom iz 12 oblasti.  Uloga timova Saveta je da “detektuju” probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u različitim oblastima, poput socijalne i zdravstvene zaštite ili zapošljavanja, i da zajednički sa Savetom predlozima i inicijativama dolaze do konkretnih rešenja, kojima se realizuju prava osoba sa invaliditetom.

Dragana Rodić, članica Saveta, inicirala je dodeljivanje nagrade pojedincima, koji su svojom aktivnošću doprineli poboljšanju položaja, odnosno kvaliteta života, osoba sa invaliditetom. Prema njenim rečima, nagrada će najverovatnije nositi naziv “Svetlost” i već krajem januara trebalo bi da je dobije više Nišlija, čije su angažovanje njihovi sugrađani sa invaliditetom ocenili kao izuzetnu podršku i doprinos unapređenju socijalnog položaja.

“Nagrada treba da pokaže da postoje istinski borci za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, a koji se ne hvale tim svojim angažovanjem i ne ističu se u javnosti”, zaključila je Dragana Rodić, dodajući da će dobitnicima biti dodeljivana statua, koja bi trebalo da nosi simbolični, pomenuti naziv “Svetlost”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com