Društvo

Sedam godina u mraku zbog očevog duga za struju

Njegov otac otrovao se zbog duga za struju, žena mu je završila na psihijatriji, a Vukašin Đorđević, mašinovođa u penziji, iz očaja je izašao na ulicu, i vapi za pomoć kako ne bi i sam završio kao otac i ostavio dugove svojoj deci.

Nišlija Vukašin Đorđević (63), već sedam godina sa svojom porodicom živi bez struje, jer je nasledio neizmirene račune pokojnog oca koji je zbog duga sebi oduzeo život. Očajan i bez nade da će ikada uspeti da se dogovori sa EPS-om oko računa koji premašuju njegove mogućnosti, ovaj nesrećni penzioner izašao je na ulicu uz apel vlastima da mu nekako pomognu. Spreman je, kaže, da plati račune za struju, ali ne i kamate za koje tvrdi da su abnormalno visoke.

Kako objašnjava Vukašin, visoke račune za struju napravili su stanari njegovog pokojnog oca, koji ih nisu izmirivali na vreme. Kamata je rasla, njegov otac Radivoje nije imao novca da je plati, zbog čega se, kako tvrdi njegov sin Vukašin, otrovao. Dovoljno novca nije imao ni Vukašin, koji je zbog behterove bolesti 2002.godine otišao u invalidsku penziju.

Računi rastu ali, kako veli Đorđević, godinama već ne stižu na njegovu adresu „Pribojska 56“. Kada je u „Elektrodistribuciji“ u Nišu pitao zašto, rekli su mu, kaže, da ne znaju, i da oni račune redovno šalju na pomenutu adresu.

On kaže i da je spreman da račune, ali ne i kamatu za koju smatra da je „abnormalno visoka“. On se pita zašto još 2010. nisu tužili njegovog oca, kada su došli da seku struju, već su čekali da kamata premaši 2 miliona.

„Marta meseca dug za struju koja mi je inače isključena, bio je milion i sto dinara, a za tri meseca EPS je udvostručio iznos i duži me sa 2.300,000 plus tužba 300.000. Od EPS-a tražim da mi skine tu kamatu, ja ako sam struju potrošio, platiću dug, a ovako nenormalne kamate ne. U avgustu mesecu 2010. su rekli da je prevelika potrošnja i isekli su sa uličnog stuba struju i iz kuće uzeli trofazno brojilo navodno da ga poprave i do dana današnjeg nisu ga vratili. Onda je EPS postavio na banderi svoje brojilo i naplaćuje mi taksu na brojilo 25.000 dinara, a ja isključen sa stuba i nemam struju“, tvrdi on.

Razmišljao da se otruje kao njegov otac

Đorđević kaže da će svakoga dana stajati na Trgu Kralja Milana u Nišu i mirno protestovati, dok se ne nađe neko rešenje za njihov problem od koga je, kako tvrdi, čak i njegova supruga završila u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Goranja Toponica“.

„Stajaću svakog dana od 10 ujutro pa dokle god mogu da izdržim. Mogu da mi pošalju izvršitelje da mi oduzmu kuću. Razmišljao sam da se i sam otrujem kao moj otac, ali ne želim ovaj dug da prenesem svojim ćerkama“, priča kroz suze Đorđević.

Pokušao je Đorđević da se obrati i gradskim ocima, ali kaže da od njih nikakav odgovor nije dobio. Dok se rešenje ne nađe, sa svojom porodicom će, kaže. živeti, kao u 19 veku, bez struje i osnovnih sredstava za život, zagrevajući vodu za kupanje u buretu, uz stalni pritisak kako da izmiri dug.

U „Elektrodistribuciji“ u Nišu kažu da kamata ne može toliko da naraste za tako kratko vreme, te da će proveriti o čemu se radi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button