Društvo

Sedam ambasadora u poseti Nišu

Saradnja i njeno unapređenje na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom planu bila je glavna tema sastanka gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa  delegacijom frankofonih zemalja koju čine ambasadori Egipta, Tunisa, Kambodže, Angole, Gvineje, DR Konga i predstavnik Ambasade Francuske u Beogradu. Ovo je prvi put u istoriji Niša da  Gradsku kuću u jednom trenutku posećuje sedam ambasadora.

U popodnevnim satima ambasadorima frankofonih zemalja koji borave u Nišu pridružili su se ambasadori Palestine i Iraka iz arapske grupe zemalja. Uz saradnju koju Niš ima sa pojedinim gradovima iz zemalja čiji su  ambasadori prisustvovali satanku bilo je reči i o budućim planovima.

Saradnja na ekonomskom planu, univerzitetska saradnja i razmena studenata, saradnja u oblasti inovacija i nauke sa akcentom na Naučno-tehnološki park, kulturna i turistička saradnja sa konkretnim predlozima teme su o kojima je bilo najviše reči na sastanku.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je Vlada Srbije dala saglasnost da Niš i Šarm el Šeik postanu bratski gradovi.

“Dogovoreno je produbljivanje saradnje sa Bizertom u Tunisu ali i ostalim gradovima ove zemlje. Sa Kongom i Kambodžom je otvorena mogućnost saradnje na obrazovnom polju kao i u oblasti kulture i trizma.To nas je posebno značajno kada se radi o zainteresovanosti ovih zemalja za saradnju sa nama jer nam je jako važna decentralizacija”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli u svojstvu predsednika grupe frankofonih ambasadora istako da je ovo prva  velika poseta grupe ambasadora frankofonih zemalja čiji je cilj promocija  da i afirmacija frankofone vredsnosti ali  i multilingvizam i multikulturalizam.

            “Sastanak sa gradonačelnicom i sa njenim saradnica je danas bio plodotvoran. Razgovarali smo o mnogim projektima koje  bi smo mogli zajednički da realizujemo a to su projekti vezani za oblast privrede i kulturu. Uskoro ćemo imati sastanak i sa rektorom i sa  dekanicom Filozofskog fakulteta gde ćemo razgovarati  o mogućnostima univerzitetske saradnje. Prisustvo svih ambasadora frankofonih zemalja pruža nam mogućnost da razgovaramo o bilateralnoj saradnji između grada Niša i svake od ovih zemalja”, kazao je ambasador Egipta Amr Alguvejl.

Ambasador Tunisa u Republici Srbiji Stefan Belež je istako da ova  poseta ima za cilj da konkretizuje dogovore u vezi sa  bratimljenjem grada Bizerte i grada Niša.

          “U Nišu se nalazi Francuski institut podržan od Grada Niša koji pokriva celu jugoistočnu Srbiju.Sarađujemo u oblasti kulture i obrazovanja ali i arheologije. Želimo da budemo prisutni i u oblasti decentralizovane saradnje tako da je Francuska zahvaljujući lokalnoj zajednici prisutna u gradu, ali želimo da budemo prisutni i u oblasti inovacija odnosno Naučno-tehnološkog parka. Želimo punu saradnju i u naučno-tehnološkoj oblasti”, zaključio je direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislav Pjere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com