Društvo

SEĆANJE na poginule civile u Šumatovačkoj ŽIVI

Pomenom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO bombardovanja, biće danas obeležena 18. godišnjica stradanja civila od kasetnih bombi u Nišu 1999. godine.

7. maj, obeležava se i kao dan kada se Srbija i Niš seća civilnih žrtava NATO bombardovanja.

Na današnji dan 1999. godine, avioni NATO zasuli su centar Niša kasetnim bombama!

U Šumatovačkoj ulici, u blizini tvrđavske pijace, poginulo je 16 nedužnih civila a ranjeno je 70 civila, među njima i trudnica u sedmom mesecu trudnoće.

Tokom 76 dana bombardovanja, sirene za vazdušnu opasnost u Nišu oglasile su se 129 puta. Grad je bio izložen vazdušnim napadima 52 dana, pet sati i 14 minuta. Poginulo je pedeset šestoro Nišlija, povređeno više od 200. Srušeno je više od 120 i oštećeno više od 3.000 objekata.

Za „žutim ubicama“ još se traga u Srbiji koje je potencijalno mesto gde se nalaze zaostale bombe. Ruski demineri detaljno su pregledali prostor kod Šumatovačke, demineri iz Bosne i Hercegovine pregledali su prostor kod niškog aerodroma, koji je tokom NATO bombardovanja nebrojeno puta zasut bombama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com