Društvo

SEĆANJE NA DANE KADA SU NATO AVIONI SEJALI SMRT NAD GRADOM: Tri minuta preko parka do života

Žarko Ilić (42) iz Niša je 1999. godine, kada je NATO sejao smrt Srbijom, imao 22 godine i bio je na služenju vojnog roka u jedinicama Vojne policije i dodeljen Vojnom sudu na dužnost koji se nalazio u zgradi komande Treće armije u strogom centru Niša, a koja je projektilima gađana trinaestog dana od početka NATO agresije, 5. aprila. Žarka su tog jutra, od života i smrti delila samo tri minuta, a možda i manje. Taman toliko koliko mu je bilo potrebno da zaključa vrata Suda, izađe iz zgrade i pređe park između Komande i Pravnog fakulteta. Na samom ulazu Pravnog fakulteta zaustavila ga je tutnjava koja je dolazila iza njegovih leđa, a potom i strahovita buka koja se začula. Kada se okrenuo nije mogo da veruje svojim očima. Projektili su pogodili zgradu oko 5:26h.

“Park je bio potpuno beo od maltera koji je od udara projektila leteo na sve strane sasitnjen do najmanjih čestica. U jednom trenutku mi se učinilo da je drveće u parku i sam park bio pokriven snegom. Od siline udarca iz kancelarija Komande letele su stvari na sve strane. U krošnjama drveća u parku visili su radijori, delovi nameštaja, stolova i stolica, delovi ormarića u kojima smo čuvali lične stvari i dokumentaciju. Nisam mogao da verujem svojim očima”, priseća se Žarko Ilić koji se tih trenutaka nerado seća. “Deo zgrade Komande je nestao”.

Zgrada Komande Treće armije Vojske Jugolsavije bombardovana je u 5:26 časova, sa tri pojektila. Zapadno krilo zgrade u kome su smešteni Vojni sud i Vojno tužilaštvo i deo komande Treće armije su porušeni, a drugi delovi zgrade komande, znatno su oštećeni. U unutrašnjosti je takođe uništen i kancelarijski nameštaj i oprema. Zgrada je bila prazna. Niko nije nastradao, glasio je prvi izveštaj poslat iz Niša u tom trenutku.

Mladi vojnik Žarko Ilić je imao sreće, pomisliće neko. On ne misli tako jer samtra da ga je od sugurne smrti spasila njegova savest i poverenje koje mu je ukazano kada je obukao vojnu uniformu.

“Bio sam na dužnosti te noći i tog jutra. Služio sam vojsku pri vojnoj policiji i bio sam obezbeđenje dežurnom sudiji. Oni su bili povučeni iz civilstva, a  Ivan Bulatović je te večeri bio samnom. Tog dana su već gađali u rano jutro neke ciljeve u Nišu. Vojnici su iz Komande bili prebačeni na Pravni fakultet. Nakon prvog bombardovanja sam svratio do Vojnog suda da pokupim neke lične stvari. Prolazeći hodnikom video sam da je kancelarija potpukovnika otvorena. Onako umoran i neispavan, jer  cele noći smo budni u očekivanju napada, pomislio sam da uđem i da malo odmorim na kanabeu koji je bio u kancelariji. Međutim, savest mi nije dala da ostavim sudiju Ivana Bulatovića samog. Izlazim, zatvaram vrata Suda i polako prelazim  preko parka do Pravnog fakulteta. Kako sam ušao u zgradu, tog momenta se začuo jak prasak, stepenište na Pravnom je počelo da šeta tamo-amo, čula se lomljava”, prodseća se Ilić.

Vojnici su istrčali iz zgrade ni sami ne znajući gde da idu.

“Svuda oko nas je od detonacije letelo prozorsko staklo obližnjih zgrada. Tada smo videli da Komanda počinje da gori. Park je bio potpuno beo. Čula su se vatrogasna kola koja su došla da ugase požar”, priseća se Žarko.

Kada se sve stišalo i kada je pepeo prestao da leti vazduhom, vojnici su se vratili da vide šta je ostalo od zgrade gde se nalazio Vojni sud.

“Kancelarije gde sam hteo malo da se odmorim  više nije bilo jer je na nju pao projektil”, kaže Ilić. “Tog trenutka nisam ni bio svestan šta je moglo da se desi da sam bio samo malo manje neodgovoran na poslu”.

Seća se da je stradala i zgrada koja se nalazila tik uz zgradu Komande.

“U tom trenutku sve je delovalo potpuni nadrealno. Zid  zgrade se od detonacije samo odvojio i pao. Pred nama se ukazala potpuno nerealna slika. Kao da smo deo neke pozorišne predstave. U zgradi su se videli stanovi, trpezarije, kuhinje, dnevne sobe. Čudno je bilo to što se sve nalazilo na svom mestu kao da se ništa nije desilo. U nekim sobama su se videle novine koje nisu bile ni razlistane, u kuhinjama poređane flaše, svaka na svom mestu, netaknute. Prizor je bio potpuno neočekivan. To nikada neću da zaboravim. Kao da je neko nožem isekao zid koga više nije bilo”.

Žarko Ilić se u toku bombardovanja često sretao sa bombama.

“Uvek sam nekako bio blizu mesta koje bombarduju”, kaže Žarko.

Sreo se i sa kasetnim bombama, ali su i tada u tim trenucima, sekunde, delići minute, Žarka čuvali od smrti ili ranjavanja.

“Kada su bacali kasetne  bombe kod Vojne bolnice bili smo u Mesnoj zajednici “Ćele Kula”. U jednom  trenutku u toku dana primetimo, gledajući kroz prozor, neki padobrančić kako se spušta. Pomislili smo da bacaju neke letke ili propagandni materijal.  Bili smo na prvom spratu mesne zajednice i, onako znatiželjni da vidimo šta je, svi poletimo ka otvorenom prozoru. U tom momentu ispod prozora je eksplodirala kasetna bomba. Istog trenutka je kroz prozor uletala zemlja koju je ona izbacila i udarila u sto koji se nalazio u sobi. Bilo je tu preko 10 kilograma zemlje. Možete da zamislite koja je to jačina eksplozije kada na prvi sprat izbaci tu količinu zemlje. Nešto nas je sve sprečilo da ne stignemo do prozora, a da smo stigli, ne smem ni da zamislim šta bi se desilo”, kaže Žarko.

Dodaje da je ceo rat preživeo bez trunke panike i straha u sebi. Moral vojske je bio na zavidnoj visni. Svi su bili jedinstveni.

“Tek nakon završetka vojnog roka, posle četiri do pet meseci počeo sam da  reagujem na iznenadne i jake zvuke. Trgnem se kada se zalupe vrata ili prozor u stanu. Posledice svega što sam proživeo manifestovale su se tek kasnije. Dok sam bio na dužnsoti nisam ni mogao da razmišljam o strahu jer sam znao šta je moja dužnost”, dodaje Žarko.

Dodaje da ne bi voleo da se ti dani bilo kada i bilo kome ponove. Posebno ne sada kada ima dete koje odrasta i koje, kao i sva deca, treba da živi u miru. Ali ne želi ni da zaboravi sve te priče zbog onih koji su bili odgovorni koliko i on ali im je, ipak, nedostajalo malo sreće da danas ispričaju svoje priče.

“Ponekad pričamo o tome, ali ne ponovilo se”, želja je Žarka Ilića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com