KolumnaSport

Sećanja na asove Radničkog /2/ – Radivoje Rade Manić

Nakon dugogodišnjeg objavljivanja važnih i istorijskih utakmica i događaja, prelazim na igrače koji su ispisali istoriju Radničkog.

Nakon dugogodišnjeg objavljivanja važnih i istorijskih utakmica i dogadjaja, prelazim na igrače koji su ispisali istoriju Radničkog.

RADIVOJE RADE MANIĆ (1972), vihorni napadač našeg kluba sa početka devedesetih godina prošlog veka i igrač koji je sigurno obeležio taj period istorije Radničkog.

Iz Pirota je u Niš došao kao klinac sa 18 godina ali nije odmah dobio šansu, već je zaobilaznim putem tražio svoju sreću. Koristile su mu pozajmice u trećeligašima iz Leskovca i rodnog Pirota a onda se 1993. godine vratio kao „gotov proizvod“.

Jednostavno je bio dominantan i u kratkom periodu odigrao je 156 utakmica i postigao je 78 golova. Matematika kaže da je na svakoj drugoj utakmici postizao golove. U prvoj ligi odigrao je 75 utakmica a strelac je bio 35 puta. Fascinantne brojke su ostale iza njega!

Mora se priznati da je i naša ekipa tih godina bila dobra, baš dobra: Šmuci, Mrka, Žuća, Aca, Ica, Gagi, Jovo, Gavra, Djole, Bane, Bimba, Goci, Gordiljo, Ilija, Šele, Tričko, Piža, Džoker, Žile, Banana, Bora, Spira. Šteta je što duže nisu ostali na okupu…

Rade je bio zvezda prelaznog roka 1996. godine a od mnogobrojnih ponuda, izabrao je Korejski Busan i tu je ostao šest godina. Bio je car u Koreji, osvojio je tri titule a bio je i najbolji igrač i najbolji strelac lige. Dobijanjem korejskog državljanstva, dobio je i korejsko ime – Manisan.

Igrao je jednu sezonu i u Japanskoj Osaki, pa opet u Koreji, u Inčonu. Jedan beznačajni nastup za reprezentaciju Jugoslavije na prijateljskoj utakmici, onemogućio ga je da igra za Koreju a igrao bi na Svetskom prvenstvu koje se 2002. godine održavalo baš u toj zemlji.

Karijeru je završio u Srbiji, igrajući za pirotski Radnički, Sevojno, Napredak iz Kruševca i Mladenovac.
Rade je ostao u fudbalu ali trenerska karijera mu ni približno nije uspešna, kao što je bila fudbalska…

Sve ovo što sam napisao, nisam ni morao, dovoljno je reći – Rade Manić!

Tekst priredio: Mikica Stojiljković, fudbalski hroničar i statističar iz Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Njegova priča me podseća na ovog tkz.stručnog komentatora RTSa što udario po Piksiju i ne znam kome još sve ne. Obojica imali vajne karijere u Aziji, FSJ iz zakopao pozivima za A tim na nekim totalno irelevantnim turnirima u Aziji, obojica ostali bez reprezentativne karijere a imali su opcija…čini mi se da čak to danas hrani tu negativnost kojom se prvospomenuti ističe a RTS. A Radetu svaka čast, dugo još odzvanja njegovo ime po Čairu.

  2. @JA- Da te pitam, druze, kod koga to odzvanja? Tih, 30 – tak, nekakvih Meraklija, sa turskim imenom i ne znaju ko je Manic, oni misle da Radnicki postoji, od kako oni, kao navijaju. Da udje u Upravu, kao sto niko od asova ne ulazi, niko i ne bi znao ko je on.Vidis li ko vodi propali Radnicki? Znaci, ne preteruj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com